måndag, november 17, 2014

Får man vara hur kortsiktig som helst?

Alla hushåll i KSRRs område ska sedan några veckor sortera ut sitt matavfall och slänga det i speciella gröna soppåsar. Dessa påsar med innehåll ska sedan optiskt skiljas från övriga sopor och återvinnas till biogas och biogödsel. Det är en mycket god tanke, och samvetsgrann som man är så började man att sortera redan när påsarna dök upp hemmavid. Det funkar bra! Hittills har vi slängt två påsar, så inte är det några direkta mängder från oss, men sammantaget med alla andra som gör likadant så kan vi ju komma en bit på väg mot ett mer hållbart liv. Det hoppas jag!

Och det är i det här läget, när satsningen har rullat i två veckor, som en av lokaltidningarna kommer med det stora avslöjandet: De gröna påsarna sorteras inte på anläggningen. Vissa ska användas i testsyfte, men andra hanteras tillsammans med övriga sopor. Skandal! Eller hur?!?

Tack, kära tidning. Alla som letar efter minsta halmstrå för att SLIPPA ställa om sitt beteende vädrar morgonluft. Hela satsningen kan dömas ut. Hushållen "tvingas" till onödigt jobb. Det är precis samma sak med andra sanningar som alla vet om: Återvinningsstationerna är bara till för att hålla människor sysselsatta. Alla sopor därifrån läggs i samma hög sedan, eller hur? För att inte prata om glaset som vi måste lägga i färgat och ofärgat. Det är också meningslöst, för allt blandas, eller hur? Hur mycket sanning ligger det i alla "sanningar" och hur mycket "det vet väl alla"-myter?  Det senaste exemplet är den enögda rapporteringen kring "forskarresultaten" kring ekologisk produktion i jordbruket. Bakåtsträvarna och korttänkarna jublar! Vi behöver ingen omställning! Fortsätt att odla med gifter i produktionen och med hjälp av teknik som spyr ut avgaser. Det är lönsamt! Och så slipper vi ju tänka långsiktigt. Vad bra! Tillväxten i den egna plånboken framför allt. Amen.

Alltså, hur konstigt är det egentligen att en ny process måste testköras? Hur lång tid tror man att det tar innan alla har fattat hur sorteringen i det egna sopskåpet ska gå till? Hur stort var suget efter att komma med ett sensationellt avslöjande? "KSRR har lurat oss!" Ja, jag funderar.... och jag konstaterar att rädslan för förändring, för långsiktigt hållbar utveckling och för en kursändring för vårt strikta kapitalfokuserade samhälle verkar vara överväldigande på sina håll. Så även för en lokal tidning som hellre säljer lösnummer på braskande rubriker och okunniga artiklar än hjälper till i strävandet efter ett bättre samhälle. Men även de måste ju tjäna pengar så klart, speciellt i ett läge där huvuddelen av tidningsinnehållet delas med konkurrenten.

Det är faktiskt ganska sorgligt. Får man vara hur kortsiktig som helst? Ja, tydligen.

1 kommentar:

Laura sa...

Amen på det Birgitta!
Det där forskningsresultatet gjorde mig riktigt arg igår... jag önskar att fler tänkte längre än till sina plånböcker.