tisdag, augusti 17, 2010

Segregationsfiske?

Jag brukar sällan gå igång på tidningsartiklar som beskriver något som jag inte själv har sett. Man vet ju, aningens luttrad som man ju är vid denna aktningsvärda ålder och med viss erfarenhet, att tidningsartiklar kan vara tendentiösa och att de ibland skrivs av människor som medvetet eller omedvetet vill driva en viss tes. Speciellt gäller detta rapporteringen om politiska uttalanden och politiskt engagerade offentliga personer och i synnerhet gäller det under en valrörelse. Det är ju ganska naturligt.

Men Nyamko Sabunis nyligen släppta bok verkar vara något som faktiskt ÄR värt att kommentera även om jag själv naturligtvis varken har läst den eller ens sett den. Rapporteringen är ganska samstämmig. Hon föreslår i boken tillskapande av låglönejobb riktade till invandrare, och hon har dessutom när hon fått möjlighet att kommentera det hela sagt att det är precis så hon menar.

Sabuni är integrationsminister. Att integrera betyder att föra samman. Det hon föreslår leder i motsatt riktning. Hon vill bygga ett ännu mer segregerat samhälle där klyftorna ökar mellan människor. Hon värderar en del människor högre än andra. Hon har en vision om att bygga ett framtida klassamhälle inte enbart grundat på ekonomi utan också på etnicitet.

Jag blir rädd. Det här är bara för mycket. Jag hoppas att hennes eget parti tar avstånd från galenskaperna. Det måste finnas någon slags policy för hur ett demokratiskt parti som i andra sammanhang står för människors lika värde hanterar vad man kan kalla för populistisk panik. Jag väntar med spänning.

Från Björklund är det tyst i frågan. I bästa fall är han lika överrumplad som vi andra, i sämsta fall är detta ett sätt att på en lite okonventionell väg föra ut ett officiellt ställningstagande från ett regeringsparti. Hans försök att sno åt sig publicitet genom att just idag för hundrade gången föra fram satsningar på elitklasser i grundskolan kanske kan ses som en ren panikåtgärd, om jag nu försöker vara lite välvilligt inställd. Det förslaget är hursomhelst lika feltänkt och verklighetsfrånvänt som det har varit tidigare. En sak har det dock gemensamt med Sabunis nya bok, och det är ju ganska oroande, det syftar till att öka segregationen och att slå sönder ett sammanhållet samhälle med plats för alla. Vi syftar till att bygga upp det och hålla ihop det. Det känns väldigt mycket bättre att bygga upp än att rasera, det kan jag lova.

Nåja, Nyamko Sabuni fiskar alltså återigen i grumliga vatten. Är det inte mest fula fiskar som lurar där? Och är det verkligen dem hon vill ha på kroken?

1 kommentar:

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Problemet är att Björklund själv fiskar i minst lika grumliga vatten. Det känns nästan värre att även Sabuni traskar långt ut i samma grumliga vatten...