fredag, augusti 27, 2010

Detta handlar valet om!

Valet den 19 september handlar om vilket samhälle vi vill ha, inte om vem som har de finaste valaffischerna, de blankaste ballongerna eller ens vilket parti som har den mest förtroendeingivande partiledaren. Det handlar om vår gemensamma framtid och om hur vi vill att den ska se ut. När man lyssnar på pågående debatter, valstrateger i olika färger och experter i statskunskap och statistik så kan man lätt förledas att tro att valet handlar mer om marknadsföring och retorik än om värderingar och vilja.

Med ett borgerligt styre i riksdag, landsting och kommuner kommer vi att få ett samhälle som mer och mer omfördelar resurser från det gemensamma till det privata. Vi som arbetar får sannolikt mer i plånboken, men den som får betala är den som är sjuk, gammal eller arbetslös. Inte ens Reinfeldt har en sedelpress i källaren, utan det är omfördelning som gäller, från välfärden till redan välfyllda plånböcker. Vi ser verkningarna i Kalmar också efter fyra år med Reinfeldt, med statsbidrag som inte täcker de kostnader som skall täckas. Borgerliga förslag som syftar till att öka valfriheten för stora privata företag medan kommunen dräneras på resurser läggs ständigt, se bara på LOV (lagen om valfrihetssystem) i omsorgen och ett ökande antal fristående skolor . Det är medveten ideologisk strävan som syftar till att öka skillnaderna mellan människor.

Det är ALLTID bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk. Det är ALLTID bättre att kunna arbeta än att hänvisas till socialförsäkringssystemet för sin försörjning. Felet med den borgerliga retoriken är att den utgår dels från att människor väljer att vara sjuka och inte arbeta, dels från att vi på vänsterkanten tycker att bidrag är bättre än jobb. Högerns taktik är naiv, verklighetsfrämmande, omänsklig och riktigt ful.

Den som är sjuk blir inte friskare av att vara fattig. Den som är fattig blir inte rikare för att hon inte har ett ekonomiskt skyddsnät. Den som är rik och frisk behöver varken bli rikare eller friskare på deras bekostnad. Det leder inte till välfärd. Det leder istället till utslagning och misär. Det är ett sådant samhälle vi i Vänsterpartiet vill bygga bort tillsammans genom arbete i kommun, landsting och riksdag. Vi kommer alla att behöva välfärd, även om vi inte gör det just nu, och den dagen ska den fungera. Allt annat är ovärdigt ett modernt samhälle.

Det handlar om att hålla ihop Kalmar, om att se till att människors behov får styra och inte deras plånbok, om att lägga resurserna på den mjuka verksamheten i vård, skola, omsorg och kultur och om att öka delaktigheten och inflytandet för den enskilda brukaren. Världens bästa välfärd kan byggas också i Kalmar, men då gäller det att vi gör det tillsammans med våra gemensamma resurser och inte slösar med dem där de absolut inte behövs för att fylla verkliga mänskliga behov.

Inga kommentarer: