torsdag, augusti 26, 2010

Dagen

Lars Ohly var hos oss i Kalmar idag. Det var inspirerande som vanligt. Tyvärr var han här lite för kort tid för att hinna med att träffa alla som skulle behöva träffa honom, men intervjuer blev det i alla fall och jag hoppas att genomslaget i media blir stort.

Sedan var jag på en förfärlig tillställning. En surrande, skorrande, tjutande samling i Ekonomihögskolans foajé (det var i själva verket en snacksalig buffélunch i en akustik som var direkt dräpande men nån mat kunde jag inte äta i den miljön) var inledningen på en debatt som inte liknade nåt annat. En minut per man fick vi 20 politiker från hela länet inom tre olika områden. Fyra tog sig friheten alternativt fick friheten att snacka längre, det var oklart varför, och det hela avslutades med att en känd extra pratglad kandidat från norra länsdelen skrek ut sitt sista inlägg utan mikrofon. Under hela tillställningen fick publiken, som i stort sett hade en enda partifärg och den var förstås långt ifrån röd, vinka med gröna eller röda lappar för att visa sitt nöje respektive missnöje. Dagisnivå eller? Nej, lägre.

Jag kände mig kränkt, ledsen, vansinnigt besviken och arg. Detta visar på vilken människosyn man har som arrangör. Jag har aldrig i min vildaste fantasi, inte ens när jag var ung och rebellisk, tänkt att jag skulle behandla människor, politiska motståndare eller ej, på det viset: "Se på våra freaks i bur, elefantmannen, skäggiga damen, ormkvinnan och gummimannen. Se och ha roligt!".

Nej, detta visade en diskussion i sämsta möjliga klimat. Att tvingas producera svar på frågor som har ett perspektiv som sträcker sig en millimeter bortom nästippen och sedan bli anklagad för att inte ha några visioner är inte vad jag kallar för demokratiskt arbete.

Jag har valt att arbeta med politik för att jag vill vara med och skapa rättvisa. Dagens debatt ville något helt annat. Formuleringskonst skulle ersätta politisk vilja. Det hela blev en fars som jag gärna hade velat slippa vara med i.

Sensmoral: Man ska gå på sin magkänsla. Jag borde ha lärt mig det vid det här laget. Då hade jag inte gått dit, för jag anade ju att det skulle bli otrevligt. Jag hade inte helt rätt. Det blev inte bara otrevligt, det förstörde resten av min dag. Det finns risk för att det inte räcker.

Skämmes!

2 kommentarer:

NN sa...

För att undvika onödiga missförstånd vill jag förtydliga att Ekonomihögskolan inte på något sätt var arrangör av den som du kallar "förfärliga tillställningen". I vår iver att vara en öppen levande miljö så lånade vi ut våra lokaler till detta arrangemang av företagarorganisationen Kalmarsund Promotion. Det framgår inte av ditt inlägg där de inte nämns, medan vi kommer i din skottglugg.
Nils Nilsson

Birgitta Axelsson Edström sa...

Det var bra att du nämner arrangören, jag hade förträngt det. Platsen var dock Ekonomihögskolan, precis som jag skrev. Jag har inte på något sätt antytt att ni arrangerade tillställningen.