torsdag, maj 21, 2009

Visst finns det strutsar i Kalmar!

Det finns en sak som förenar oppositionen i Kalmar kommun, och det är betendet att sätta sig på bakhasorna och skrika. En annan sak som också förenar är oviljan att bidra med något konstruktivt. Speciellt är detta drag utmärkande hos Folkpartiet och dess gruppledare Kolla bara inlägget http://hilmansson.blogspot.com/2009/05/stora-oron-racker-inte.html så blir det hela hur tydligt som helst.

Sanningen är den att när det gäller besparingar inom kultur- och fritidsnämndens budget så har alla, såväl majoritet som opposition fått EXAKT SAMMA BESLUTSUNDERLAG från våra tjänstemän. Oppositionen väljer, föga överraskande, att helt och hållet skita i att diskutera underlaget. På sammanträdet förbehöll de sig rätten att återkomma vid fullmäktiges budgetsammanträde i juni. Då är det ett halvår kvar tills besparingarna ska ge effekt på helårsbasis. Vem som helst förstår att klockan då är alldeles för mycket. Och vem som helst förstår att vi då kommer att få se samma sak som vid tidigare budgetsammanträden. Borgarna säljer Kalmar Energi och använder såväl avkastning som försäljningsintäkter i driftsbudgeten, man gör om kommunala bolag till förvaltningsform och struntar i de ekonomiska konsekvenserna och man pressar omsorgspersonalen till att springa ännu snabbare, förutsatt att verksamheten inte läggs ut på privata aktörer för de är per definition mycket mer effektiva. Någon ekonomisk kris finns inte, krismedvetandet lär vara noll och minskade skatteintäkter på hundratals miljoner är bara struntsaker som man inte behöver bry sig om. Så ser en borgerlig ansvarsfull politik ut. Snömos som inte ens överlever den kallaste vinterdagen.

Men, vill man inte påverka och göra skillnad så agerar man som borgarna. Då kan man inte heller påverka, för man deltar inte i de politiska överläggningarna. Enda chansen för oppositionen att kunna påverka är ju att samverka med de partier som sitter i majoritet. Utan deras stöd får de inte igenom ett enda förslag. Rösterna räcker helt enkelt inte. Det är så urbota dumt att inte försöka påverka när man har chansen, men så tänker uppenbarligen inte våra borgerliga kolleger. Man samlas inte i grupperna för att lägga egna konstruktiva förslag. Kanske väljer man att lägga tiden på annat utom politiskt arbete. Det är bara lite trist att man får pengar direkt ner i fickan för arbete som man alltså inte utför. Det är inga roliga möten att sitta timme ut och timme in och försöka hitta besparingar i en verksamhet som uppskattas av så många. Alla besparingar drabbar folk och begränsar möjligheterna till kultur, fritid och idrott. Det vet borgarna. Att deras strutstaktik inte bidrar till något positivt ens för deras egna väljare framstår ju tydligt. De vill ju inte påverka.

Men sitta på bakhasorna i sandlådan och stoppa huvudet i sanden, det har dom tid till. Vore det jag och mitt parti som betedde sig på det viset skulle jag skämmas.

Inga kommentarer: