måndag, maj 18, 2009

Ny order formulerad!

Jaha, så kom det idag. Elitklasser lanseras av Janne Björklund. Folkpartiets skolpolitik följer samma mönster som tidigare. Man ser ett problem, kopplar på tunnelseendet så att man kan inte blir distraherad av förklaringar och bakomliggande orsaker och så presenterar man en lösning som inte är någon lösning utan bara en enkel åtgärd som ser ut som en lösning. Klappat och klart liksom. Språktest- och mobilförbudsmodellen, voila!

Elitklasserna ska vara svaret på att skolan inte kan stimulera begåvade elever. Snälla Jan Björklund, idag arbetar skolan med individualiserade modeller. Genom utvecklingssamtalen kan man se vilket stöd var och en behöver, och sedan kan man ge det stödet. Det gäller såväl högpresterande som lågpresterande elever. Problemet är att skolan saknar resurser för att leva upp till den målsättningen. Man har för stora klasser, för lite tid och faktiskt ibland lite dålig fantasi (fast det gäller långt ifrån alltid). Och med förslaget om elitklasser kommer inga nya pengar. Istället blir pengapåsen ännu svårare att fördela vettigt. fast det vet väl inte du, Jan Björklund. Du är ju inte där.

Folkpartiet, som framträdande skolpolitiskt regeringsparti, gör sig vidare skyldiga till att stänga dörren för elever som har andra lärandestilar än de traditionella. Det är tydligt att det är vanligt läsande och lyssnande som ska vara grunden för "de begåvade". De som utvecklas via andra stilar, t ex estetiska lärprocesser, lämnas därhän. Beviset för denna ambition ser vi i förslaget till ny gymnasieskola där de estetiska ämnena bantas till så gott som ingenting för de elever som inte läser estetiska ämnen som huvudspår. I det här fallet kan man begråta Folkpartiets och de övriga borgarnas brist på fantasi och nytänkande. Varför måste de alltid tycka att gammalt är bäst och nytt är fel? Och varför måste den här konservatismen förstöra våra elevers utvecklingsmöjligheter?

Men det är klart, nu har ju major Björklund tolknings- och definitionsföreträde. Säger han att elitklasser är svaret på skolans problem så är det så, hur stora skygglappar han än har som skapar tunnelseende och hur enögt han än tittar så att han missar djupet i problemställningen. Ordern lyder "Elitklasser fram" och då gäller det för skolan och dess aktörer att agera. Basta!

Inga kommentarer: