torsdag, maj 07, 2009

Valrörelser på gång

Det är två valrörelser på gång samtidigt nu. Hur många vet om det? Tja, man kan undra. Det är två ganska glömda val om man nu ska vara ärlig.

Nåja, EU-valet om precis en månad lär väl låta tala om sig. På lördag då det är Europadagen blir det lite officiell valupptakt för vår del. Lokalt ska vi delta i kommunens arrangemang på Larmtorget och centralt är det olika former av evenemang inplanerat. Vi har redan haft besök av Eva-Britt Svensson, vårt förstanamn på listan och under maj månad kommer det fler hit, bl a Mikael Gustafsson som står på plats nr 3. Det behövs ett vettigt EU-kritiskt parti i EU-parlamentet. Du som inte tycker att du har anledning att rösta i ett val som rör ett parlament som du helst skulle vilja avskaffa, gå och rösta ändå! Om inte du bestämmer så bestämmer någon annan åt dig, och det leder inte till någon vidare positiv utveckling i något avseende. Vi har på demokratisk väg bestämt att Sverige ska vara medlemmar i EU, så det måste vi acceptera trots att vi ville annorlunda då det begav sig. Det får dock inte leda till att vi abdikerar från vårt ansvar att driva EU i en riktning som gör att det blir så bra som möjligt. Som sagt, gå och rösta! Annars tar någon annan din röst.

Den andra valrörelsen är den som pågår inför kyrkovalet i september. Den har inte riktigt satt igång, men för den som är företrädare för Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK) så är det bråda dagar just nu. Kandidatlistorna ska in, valsedlar ska beställas och allt känns som om det skulle skett igår. Men bara lugn. jag hinner. Tio kandidater i Växjö stift står i startgroparna. Pust. Men det är konstigt hur mycket som kan hänga upp sig när man har bråttom. Just nu, när jag skulle kopiera alla papper som ska lämnas in, så tog kopieringspapperet slut. Det hör till saken att vi får papper från vår distriktsorganisation, men eftersom den just nu i omgångar håller på att flytta in i våra lokaler så är det lite svårt att lösa såna små problem som just pappersfrågan. Papperslagret är i Blomstermåla och stora kopiatorn är här i Kalmar (transporten av den är en hel historia för sig), och vår lilla egna kopiator har tappat den där, vilket jag nu märkte, oerhört viktiga lilla grejen på vänstersidan som fångar upp de färdiga kopiorna. Följden av detta blev att jag fick ta till äckligt orangefärgat papper att kopiera på (såna papper kan vi ändå aldrig använda i partisammanhang då det ger associationer till en viss sittande alliansregering ledd av Alfons Åberg och Emils pappa Anton Svensson) och ligga och plocka upp dem medan kopiatorn spottade ut dem rakt ner på golvet som är allt annat än rent i dessa flyttider. Alternativet, att köpa nytt vitt papper, existerar icke. På nåt sätt har jag tydligen blivit influerad av Anders Borgs snålhet, ha ha. Det fick bli fula orange papper.

Nåja, det är världsliga problem. Tvärtom gäller vänsterns inflytande i kyrkopolitiken. Det är inte världsligt utan något helt annat. 20 september gäller det. Kyrkan behöver oss. Detta är våra ställningstaganden:

Svenska kyrkan skall vara en öppen folkkyrka i ett mångkulturellt samhälle.

Arbetet i kyrkan skall styras demokratiskt. Vi vill stärka lekmannainflytandet. Det skall råda offentlig insyn i kyrkans arbete och verksamheter. Kyrkan skall vara ett föredöme i sin roll som arbetsgivare.

Kyrkan skall aktivt ta ställning i samhällsdebatten, för allas lika värde och mot orättfärdighet.

Kyrkan ska visa vad det kristna kärleks-, rättvise- och solidaritetsbudskapet innebär i praktiken. Kyrkans diakonala/sociala och internationella verksamhet är av största betydelse.

Kyrkan skall av respekt för skapelsen, engagera sig i miljöarbetet utifrån kraven om en hållbar utveckling och motverka förödelse av naturresurserna.

Kyrkan skall bedriva ett aktivt jämställdhetsarbete utifrån ett feministiskt perspektiv.

Mångfald inom kyrkan skall vara en självklarhet. Kyrkan ska vara öppen och tillgänglig för alla oavsett etnicitet, kön, språk, sexuell läggning eller funktionsnedsättning.

Ett utökat samarbete, ekumenik och dialog mellan olika trossamfund och religioner på samma ort, nationellt och i världen i övrigt är viktigt.

Kyrkan skall slå vakt om kulturarvet, bl a har stat, kommun och kyrka ett stort gemensamt ansvar för kyrkobyggnadernas bestånd.

Församlingar inom svenska kyrkan skall verka för ökat internationellt bistånd och utbyte.

Kyrkan skall aktivt bidra till att öka kontaktverksamheten mellan svenskar och invandrare, inte minst nyanlända flyktingar.

Kyrkan skall arbeta med etiska, sociala och miljömässiga hänsyn i sin placering av kyrkans eget kapital och kyrkans fonder.


Tycker du som vi? Rösta på Vänstern i Svenska Kyrkan den 20 september! Gör din röst hörd för en välkomnande folkkyrka värd namnet!

Inga kommentarer: