fredag, februari 20, 2009

Val snart!!!

SAAB begär rekonstruktion. Det var inte oväntat. Jag blir dock smått vansinnig på den svenska blåögda regeringen som sitter uppe i sitt elfenbenstorn och skiter fullständigt i vad som händer nere på marken med de invånare som de har blivit framröstade av.
"Vi tänker inte ta över några förluster"
"Ska vi spela Monopol med svenska skattepengar?"
"Det är dåligt av GM att inte ta sitt ansvar"

Ja, jag är ju inte förvånad. Att tro att marknaden och kapitalismen ska ta ansvar för välfärden och allas rätt till jobb är inte bara totalt feltänkt, det är rent av dumt. Att inte fatta att man som regering har ett ansvar för det land man är satt att leda är både korkat och fegt. Man hade inga betänkligheter när man sålde Vin och Sprit till ett bolag med franska staten som huvudintressent. Det är tydligen bättre att skicka svenska skattepengar till franska staten än till den svenska arbetskraften.

Det är inte bara SAAB i sig som drabbas, det är alla underleverantörer också. Jag kan hålla med om att SAAB borde har omstrukturerat långt tidigare. Med den utvecklingsnivå vi har här på miljösidan kunde den svenska bilindustrin, både SAAB och Volvo, ha nått mycket längre i omställningsarbetet och varit en förebild. Nu har man försökt på slutet, men det är verkligen fem i tolv och det är alldeles för sent.

Regeringen verkar dock inte fatta att det finns nåt de kan göra. Är det brist på fantasi? Är det brist på vilja? Vi kan konstatera en sak i alla fall, nämligen att de ideologiska glasögonen grumlar synförmågan. Annars kunde man ha sett att ett tillfälligt statligt ägande, alternativt statliga lån, kan villkoras och styra produktion och utveckling i rätt riktning. På det sättet behåller vi jobben och bidrar till en hållbar utveckling. Vill man så kan man. I dagsläget kan man. De statliga överskotten finns.

Men man vill inte, och då går det inte. Suck. Varför är det inte val snart?

Inga kommentarer: