tisdag, februari 17, 2009

Uteblivet stöd kan bli minnesvärt

Regeringen säger nej till att stödja glasriket. När lågkonjunkturen slår till med storsläggan så att glasbitarna ryker, då står den borgerliga regeringen kallsinnigt på åskådarläktaren och ser ner på förödelsen när det småländska kulturarvet går i graven. När vi hade besök av två av våra vänsterriksdagsledamöter den 2 februari (Torbjörn Björlund och LiseLotte Olsson) så träffade vi tillsammans företrädare för facket på plats i Orrefors och i Nybro. De insåg självfallet att det måste till ett statligt stöd för glasindustrins överlevnad. Det kan handla om utbildningsmöjligheter så att kompetensen utvecklas och finns kvar när konjunkturen vänder. Det kan också handla om stöd i helt andra former, men man tänker alltså från regeringshåll inte göra något alls. Det handlar ju om människor, människor som får sin trygghet raserad och sin yrkesskicklighet nedvärderad till ingenting. Ser de inte det från taburetterna???? Till och med det centerpartistiska landstingsrådet tycker att regeringen gör fel. Kulturarvet har således fortfarande åtminstone hos en del centarpartister en plats i hjärtat. Det känns ju lite tryggt i alla fall att inte alla har blivit kärnkraftskramare.

Jag har hört kommentarer om att regeringen bara diskuterar bilindustrin. Det kanske man gör, men det verkar inte finnas någon ambition att stötta upp där heller. Näringsministern valde att kommentera oddsen för SAAB i negativa ordalag. Är det ansvarsfullt att spela på toto för en näringsminister och regeringsmedlem? Har man verkligen inte ett större ansvar än att snegla på slumpen?

Tidigare borgerliga regeringar har gjort sig kända för att slå sönder. Vi minns 70-talets traditioner av spruckna koalitioner där man gjorde allt för att spräcka sig själv. Välfärden levde farligt i början av 90-talet. Vi har fått bygga nytt med skärvorna. Ska den borgerliga alliansregeringen i början av 2000-talet göra sig själv känd för att radera både den svenska glasindustrin och den svenska bilindustrin? Ja, kan man inte göra sig känd genom att bygga upp så kan man bli den regering ingen kommer att glömma. För den regering som begraver varumärken som Orrefors-Kosta-Boda, SAAB och Volvo, den kommer vi alltid att minas, jag lovar.

Inga kommentarer: