torsdag, februari 19, 2009

Ny skatteprognos, hujedamej

Så kom då prognosen, den som vi alla väntat på. Skatteprognosen. För Kalmars del är det ytterligare nedräkningar som gäller. Detta gör 23,5 miljoner för 2009 i minskade skatteintäkter, 49,5 miljoner för 2010 och 85,6 miljoner för 2011. Resultaten blir då 26,1 miljoner 2009, -11,2 miljoner 2010 och -24,9 miljoner 2011 för Kalmar kommun.

I december hade vi en låååååång och hård debatt med den borgerliga oppositionen med anledning av den kommunala ekonomin. De kunde absolut inte gå med på en skattehöjning. De kunde absolut inte gå med på att spara ytterligare i nämndernas budgetramar. De kunde tvärtemot presentera en budget som var balanserad utan sådana åtgärder. Nåja, balanserad och balanserad. Den var på en miljon plus på sin höjd, men i balans, jo tack, det var den minsann.

Då, alltså. Som vanligt lever inte den borgerliga oppositionen i Kalmar i verkligheten. De hade nog bestämt sig för att stänga ögon och öron, stoppa huvudena i sanden och låtsas som om finanskrisen inte finns. För de kan ju knappast ha tänkt på att den kunde fortsätta? Eller? Hur tänker de egentligen, om de nu tänker alls? Det kanske är svårt att tänka om man har sand i munnen?

Om vi rödgröna inte hade tagit ansvar för ekonomin och föreslagit och beslutat om åtgärder i december i form av skattehöjning med 40 öre (inte kul alls!) och neddragning av nämndernas ramar (inte kul alls det heller!) så hade resultatet för 2009 varit -29,4 mnkr, -79,9 mnkr för 2010 och -95,6 mnkr för 2011. Där ser vi den borgerliga ekonomiska lekstugans konsekvenser. Tack och lov säger jag för att de inte har nåt att säga till om. Bevare oss för såna underskott!

Och i dessa tider väljer också staten att inte skjuta till medel för att kommuner och landsting ska kunna klara sin verksamhet. Istället fryser de statsbidragen och lämnar oss till vårt öde. Som vänsterpartist ser jag förstås sambanden. Det är bättre att lägga pengarna på skattesänkning för dem som redan har gott om kronor i fickorna än att lägga dem på gemensamma behov som vård, skola och omsorg. Suck

Men låt oss nu inte nedslås. Detta är utgångsläget. Vi har allt att vinna 2010. Den huvudlösa borgerliga fördelningspolitiken i majoritet kombinerad med den huvudlösa populismen i opposition är inget trovärdigt, önskvärt eller rimligt alternativ längre. Upp till kamp!

Inga kommentarer: