fredag, april 18, 2008

Marknadshyror på g

Högerregeringen fortsätter att montera ner den svenska välfärden. Nu är det hyrornas tur. Idag presenterades en nya statlig utredning. Den behandlar allmännyttans villkor. Precis som vi varnade för i valrörelsen går vi nu mot ett införande av rena marknadshyror.

Allmännyttan, som alltid har haft ett speciellt uppdrag att agera bostadspolitiskt och säkerställa att alla får tillgång till ett goda bostäder till rimliga priser, ska nu överge denna ambition. Nåja, man har väl inte alltid lyckats hittills heller, men ambitionen har i varje fall funnits. Eller SKA finnas. Nu ska det bli stopp på det. Istället för hänsyn till sociala mål ska man sätta vinstintresset främst. Ingen lär bli förvånad över effekterna av den här utvecklingen. Ökad segregation och dyrare boende. Suck.

Men som vanligt ska man kanske vara glad över tydligheten i alla fall. Det hjälper ju inte den som drabbas av 50-procentiga hyresökningar eller mer, men det kan ge hopp om en annan politik efter nästa val. För den som har det knalt i plånboken är det dock en klen tröst som man ser långt bort vid horisonten. För det är långt till 2010.

Inga kommentarer: