måndag, april 21, 2008

Kultur på olika sätt

Kulturskolorna i Nybro och Kalmar har i två helger gett föreställningen A Chorus Line på Folkan i Nybro. Vi hade förmånen att se den i fredags. Vilka duktiga ungdomar vi har! Och tänk så roligt det är när man kan samarbeta så att man blr riktigt många på scenen och kan göra större uppsättningar än vanligt. Sånt vill man se mer av!

Jag blev inte mindre imponerad av Södra Ölands musikteater som har satt upp Teaterbåten både i Mörbylånga och här i Kalmar. Igår var det sista föreställningen. Det hela var oerhört proffsigt. Jag hoppas verkligen att Mörbylånga kommun uppskattar den här verksamheten! Goe liberalen och jag missade de sista minuterna av vad vi trodde var den mållösa matchen mellan KFF och Hammarby när vi i flygande fläng kastade oss på cyklarna mellan Fredriksskans och Kalmar Teater, men det var det värt. Det blev tre timmars förstklassig underhållning. Ingelstens mål, som kom i 93:e minuten, fick vi se på TV när vi kom hem. Det fungerar det också, men teater däremot ska upplevas på plats.

I dagens lokaltidningar ser vi förvaltningschefer i Nybro rycka ut till politikernas försvar mot de anställda. Jag trodde inte mina ögon! Det är en märklig kultur som råder där i väster. Självklart ska man som anställd kunna säga vad man tycker, även om det är obekvämt för den politiska ledningen. Självklart måste man kunna ställa högre krav på kommunstyrelsens ordförande än på en enskild anställd när det gäller kvaliteten på uttalanden i media. Självklart ska man som politiker kunna ta en diskussion med engagerade medarbetare. Är det inte såna medarbetare man vill ha? Det här är pinsamt, både för förvaltningschefer och politiker. En skärpning vore på sin plats. Jag har ställt frågan förut, och den tål att upprepas: När man tittar närmare på arbetsformerna mellan chefstjänstemän och folkvalda i vår kära grannkommun, vem är det egentligen som jobbar på vems uppdrag?

Inga kommentarer: