torsdag, april 07, 2016

Korruption

Exemplen haglar just nu. Det är Nordea, det är Panama, det är Swedbank, det är allsköns skattesmitare som håller varann om ryggen, det är höga tjänstemän och politiker som inte förmår hålla sig inom det moraliska, etiska och juridiska regelverket och det händer här hemma liksom utanför lilla ankdammen Sverige. Det händer på alla nivåer.

Jag pratar om korruption. Det är allvarligt. Maktmissbruket och strävandena att klänga sig fast vid positioner och inflytande för att vinna alltmer ekonomiska och andra fördelar breder ut sig. Jag vet att människor är giriga. Mycket vill ha mer som det heter, och var och en är sig själv närmast. Vi har hört det länge, men inte desto mindre är det skämmigt när det händer i sk demokratiska miljöer, i sammanhang som är satta att upprätthålla folkstyret. Det är pinsamt. Det är arselsidan av människans fulaste tryne som visar sig.

Och nästan allvarligast av allt: Tystnaden. Vi bryr oss inte. Vi låter ryggdunkandet och spelet under bordet fortsätta. Vi ser inte sambandet mellan gratislunchen och skatteflykten eller mellan grannens restaurerade hus och det stora bostadsprojektet som avhjälper landets bostadskris. Eller så både ser och anar vi men vi tycker inte att det vare sig är viktigt, felaktigt eller konstigt. Vi accepterar eftersom förfarandet i varje fall leder till tillväxt i någon form. Att demokratin avlövas och dör sotdöden är ett problem som någon annan får ta itu med.

Tro inte att all korruption sker i Panama eller Långtbortistan. Man behöver varken vara paranoid eller Einstein för att inse att vi har skiten här hos oss, och att vi alltid har haft det, åtminstone så länge makten över andra och egna ekonomiska och andra fördelar har varit viktiga för människans självbild. Det gör å andra sidan inte motståndet mindre viktigt. Nu är det viktigare än nånsin, annars har vi snart ett läge som säger att vårt samhälle går under av en enda anledning, nämligen att de människor som inte har en enda möjlighet till korruption inte utövar korruption.

För då är läget helt enkelt det att korruption, mygel och omoral är idealet istället för motsatsen.

Inga kommentarer: