lördag, januari 25, 2014

Sjukfunderingar

Det här är inte roligt.... Efter en vecka som skulle bli omväxlande och rolig så var det ju meningen att man skulle få ta en skön och festlig helg. Så blev det inte. Hosta och feber har intagit min kropp och jag känner att så gott som två dygn är som bortblåsta. Från torsdag kväll till nu, när jag äntligen har orkat duscha och klä på mig någorlunda normala kläder och börjar se nästan normal ut, så är minnena ett töcken. Jag minns faktiskt inte när jag låg i sängen en hel dag senast, men igår hände det. Kanske skulle jag har lyssnat på kroppen och tagit time-out lite tidigare, men är det cirkelstarter och nämndsmöte på programmet så tvingar den inneboende moralen och etiken en att göra det man ska i alla fall. Någonstans är jag rätt tacksam för det, trots att det betyder att jag kör slut på mig ibland. Som nu. Det räckte med ansträngningen dusch och påklädning så rann kraften ut tillsammans med vattnet i duschen. Å andra sidan så har jag träffat två otroligt positiva Våga låta-grupper som jag ska arbeta med nu i vår. Man ska försöka hitta människor som man har kul tillsammans med och låta andra surpuppor vara ;-)

Veckan inleddes riktigt roligt också, med invigning av Sveriges modernaste vård- och omsorgsboende Berga backe på måndagen och två dagar med Kalmar pastorat på Ronneby brunn. Det var både kul, lärorikt och inspirerande, även om jag förstås kände att febern nog lurade runt knuten. Hoppas att jag inte har smittat ner för många.... Biskopen kom på besök och berättade om sin ämbetsberättelse på temat "Och de ska vara ett". Han är klok, biskop Jan-Olof. Enheten är viktig, samt att försöka se de stora mönstren och inte bara de små detaljerna. Vi borde nog tänka på det ibland lite till mans.

Jag tänkte på det när hamburgerkedjan Max gjorde bort sig nu i veckan. Alltså, det ÄR omdömeslöst och det ÄR diskutabelt rent moraliskt/etiskt att försöka påverka sina anställda att rösta i den ena eller andra riktningen. Jag minns själv hur skarpt jag reagerade med ryggmärgen när jag på 80-talet hörde en pastor i predikstolen säga att han inte med rent samvete kunde rösta på något annat parti än KDS. Inte en enda gång har jag röstat på KDS, men mitt samvete är nog inte smutsigare än någon annans. Man ska inte försöka påverka när man befinner sig i en maktposition gentemot människor som står i beroendeställning till en.

Däremot så har jag svårt att delta i den där "hu-så-hemskt-jag-tror-jag-spyr"-rörelsen. Är det konstigt att företagare röstar borgerligt? Gäller inte yttrandefriheten dem också, även om vi tycker att de pratar goja? Att detta sker är ju ett tecken på att valet närmar sig och att de ser sin position hotad. Att lägga en massa energi på att prata skit om Max hamburgare tar ju bara fokus bort från det vi ska göra, nämligen visa på en alternativ politik som leder till ett bättre samhälle. Det är ju det här uppdraget vi har: Att bygga ett mänskligt samhälle. Ett sådant samhälle kommer att innehålla en massa människor som inte tycker som vi, men att begränsa yttrandefriheten är INTE ett sätt att bygga det, inte om man står för demokratiska värderingar. Det gör ju i varje fall jag. Så, FOKUSERA istället. Det vinner alla på. Förresten tror jag att de anställda på Max är förmögna att skapa sig egna uppfattningar om saker och ting. Jag tror att de röstar som de själva önskar, och valhemligheten rår inte ens en arbetsgivare på. Förresten tycker jag att det finns mycket annat som man kan uppröras över, om man är på det humöret. LOs svängning i vinstfrågan eller socialdemokraternas ideologilösa politik (att vilja ha makten men inte förändra något) till exempel.

På måndag ska kommunfullmäktige ta ställning till detaljplanen som möjliggör ett universitetsbygge i Kalmar hamn. Frågan engagerar många och tydligen försöker lokala media luska ut hur de olika partigrupperna kommer att rösta. På måndag förmiddag, före lunch och före det formella sammanträdet, ges en timmes information i ärendet. Jag hoppas att den informationen fyller något syfte, annars behöver den ju inte ges alls. Alltså är det omöjligt att få fram svar om hur folk ställer sig på förhand. Vi som inte har varit inblandade i processen behöver så mycket information som möjligt för att kunna fatta beslut. Det handlar inte om partipiskor (såna har jag aldrig vare sig gillat eller förstått) utan om att respektera uppdraget som förtroendevald. Resultatet får vi alltså se på måndag eftermiddag och inte en minut tidigare.

En liten varning till sist: Min goe liberalmake, som för övrigt åt lunch med självaste major Jan Björklund igår medan jag sov, skulle överraska med god kinamat igår kväll. Det var välkommet! Han beställde som vanligt "vegetariskt utan nötter, mandel och ananas" till mig men det gick inte så himla bra.... Grönsakerna i stark sås flödade av cashewnötter. Nötallergiker, passa er! Jag klarade mig undan med blotta förskräckelsen (men hungrig var jag ju sen förstås, det måste jag medge) men jag fick aldrig någon nöt i munnen. Var otroligt noggranna med att påpeka vad ni beställer om ni handlar kinamat på macken vid Giraffen. Det kan annars sluta betydligt värre! Nötallergi kan man dö av, och jag är inte riktigt redo för det än, trots den här hostan som gör sitt bästa för att ta livet av mig den med.


Inga kommentarer: