fredag, januari 17, 2014

Gårdagens program

Jag blev nyss uppringd av Smålandsnytt med anledning av gårdagens TV-program. Jag försökte vara tydlig. Belinda Olsson förenklade bilden, men vi har två avsnitt kvar och vi måste vänta tills alla tre avsnitt har visats tills vi bedömer hela arbetet. Gårdagens timme var dock ytlig och balanserade på en mycket slak lina. Förlöjligande av en mycket värdefull politisk (ej partipolitisk) rättviserörelse låg mycket nära. Den här mycket personliga betraktelsen är, om den ses som allmän sanning, inget som gynnar en nödvändig utveckling av vårt gemensamma samhälle. Kvinnor och män HAR olika livsvillkor, och det är absolut inte befogat att fortsätta ha det så. Rättvisa villkor, och därmed rätt att undgå våld och förtryck, är inga orealistiska mål. Däremot är det mål som tydligen fortfarande ses som kontroversiella och utmanande. Det är ju så himla viktigt att vi ger pojkar/män möjlighet att utveckla den MANLIGA särarten. På vilket sätt skulle den stå i motsats till feminismens anspråk EGENTLIGEN? Varför är det så himla svårt att svara på den frågan? Ja, just tystnaden svarar ganska tydligt....

Det finns MASSOR av arbete som utförs som betyder MASSOR för många i form av kamp MOT orättvisa villkor och FÖR rättvisa på viktiga områden. Att framställa feminister som kvinnor utan behå och med hår i armhålorna men utan kontakt med verkligheten är INTE rättvist. Det är ett hån. Seriöst arbete bedrivs på många håll, och det finns också en hel del av ”läpparnas bekännelse”. Program som gårdagens varken underlättar det seriösa arbetet eller uppmuntrar läppfolket att göra praktisk handling av de vackra ord de använder.


Men som sagt, låt oss se vad de kommande två avsnitten har att bjuda på. Kanske blir slutsatsen en annan, kanske inte. DOCK, alla ansatser som gör att feminismen och ojämställdheten kan komma upp på dagordningen är nyttiga sedda ur DET perspektivet. Det blir en utmaning att vända det hela rätt, men å andra sidan, är det inte just utmaningar som vi feminister är vana vid att hantera?

Inga kommentarer: