lördag, januari 04, 2014

Radion går före!

Sveriges Radio Kalmar har gjort ett antal nedslag i kommunpolitiken i länet, se bland annat länk här. Jag fick möjlighet att uttala mig och jag tog chansen. Jag tycker nämligen en hel massa efter många år i politiken, och jag har inga problem med att stå för mina åsikter, som t ex
  • Kvinnor har inte samma möjligheter som män. Det räcker med att kolla avhopp rent statistiskt. Unga har inte heller samma möjligheter som äldre. Kolla statistiken där också. Visst, de offentliga förklaringarna bakom avsägelserna handlar om tidsbrist, nya jobb, familjesituationer eller något annat, men sanningen är förstås i de allra flesta fall att man inte längre ser det meningsfulla i att lägga energi, tid och andra resurser på ett politiskt uppdrag. Skrapar man lite på ytan så är det just detta som framskymtar.
  • Jag anser att man ska tidsbegränsa uppdrag. Jag ser ENBART fördelar med det. Då behöver ingen se sig petad från ett uppdrag och man kan aktivt jobba för föryngring och förändring. Den dagen man ser sitt politiska förtroendeuppdrag som ett sätt att försörja sig är det dags att dra. Ett politiskt förtroendeuppdrag har man av EN anledning: Att driva samhället i den riktning som man har fått väljarnas förtroende att arbeta. Och man får det förtroendet max fyra år i taget när det handlar om kommunpolitik. Efter varje val ska uppdragen ses som obesatta. Att sitta där, period efter period, är INTE utvecklande för någon, allra minst för det samhälle man är satt att tjäna.
  • Det är hög tid att granska beslutsprocesser och maktstrukturer. Inom EU saknas en offentlighetsprincip, där kan det alltså inte göras. EU lider av ett demokratiskt underskott på det här området, också. I det svenska systemet har vi offentligheten inskriven i grundlagen. Det ger möjligheter, men används de?  Nej, inte som de borde. Den som inom politiken har avvikande åsikter framställs som konfliktsökande, oppositionell, partisplittrande och allmänt oseriös. Kritik ska inte framföras INOM systemet, för då är man en del av det och får stå för felaktigheterna. Om man väntar tills man är utanför så har man förlorat sina möjligheter att förändra. Snacka om Moment 22.... Jag anser att media har en stor uppgift här, att granska, syna i sömmarna, se bakom dimridåerna och inte självklart köpa maktapparatens härskartekniker som "demokratins baksida".. Jag säger som Afzelius: Vi behöver folk som fattar sin mission.

Så det så! SR Kalmar har gjort ett försök och går före. Heder åt radion!

Inga kommentarer: