tisdag, mars 15, 2011

Det här är på riktigt

Det pågår mycket i världen just nu. Frihetskampen i Nordafrika har varit förstasidesstoff men nu hör vi mest talas om tsunamin i Japan och den katastrof vi ännu inte har sett verkningarna av fullt ut. Än saknas tusentals människor, städer och byar är utplånade och som om det inte vore mer än nog så är det härdsmälta på gång i kärnkraftverken. I det här läget väljer Carl Bildt, Sveriges utrikesminister, att uttala sig om Nordens diskreta charm, en del av världen där varken jordbävningar eller tsunamis inträffar. Ursäkta, men jag mår illa. Det finns inte ord för hur mycket illa jag mår av såna uttalanden när oskyldiga barn, kvinnor och män av kött och blod lider nöd.

Jag mår också illa av att Sveriges kärnkraftskramare fortsätter att krama sina reaktorer. Fattar ni inte allvaret? Förstår ni inte att människan har nått gränsen för våldtäkt på naturen i och med den okontrollerbara kärnkraften? Ni påstår att energikällan är ren och att man nu av politiska skäl försöker överdriva riskerna. Det är patetiskt!

Är politiken ett spel för er i alla sammanhang? Är det en "på-låtsas"-verksamhet? Ja, det låter sannerligen så. Då är det dags att öppna ögonen och se det vi ser, vi som tar politiken på allvar och vet att de beslut vi fattar idag får konsekvenser för många människor under lång tid framöver. Politik är ingen ball och trendig grej som går ut på att mosa sina meningsmotståndare, dumförklara dem i parti och minut och skaffa sig själv ett stort och uppblåst ego. Det är en livsnödvändighet om vi ska ha ett fungerande samhälle, och vår demokrati, som vi har fått betala historiskt sett med blod, svett och tårar, är värd ett bättre öde än att förminskas till en lek- och spelarena för omogna politruker som inte tar sitt uppdrag på allvar.

Kärnkraften är på allvar. Miljöförstöringen är också på allvar. Moder Jords sjukdomar, som vi människor har orsakat i oförstånd och kortsiktigt vinstbegär, är i allra högsta grad på allvar. De orättvisor som frihetskämparna i Nordafrika nu krigar mot och som gör att människor sätter sina liv på spel är också ett resultat av oförstånd, rovdrift och orättfärdigt och vidrigt förtryck. Det är dags att vi och de styrande inser det. Det håller inte att springa omkring och tro att man har världens bästa hjärna och kan vinna spelet med sina kalla argument. Det här är på riktigt. Samhällsansvar är att försöka göra det man kan. Ni mäktiga: Vakna upp och utöva det istället för att springa runt i er låtsasvärld som ni har skapat bara för att skydda er själva från den verklighet som vi andra lever i.

1 kommentar:

Tilda sa...

Det är så himla tråkigt att det ska behöva hände något så förödande som det som händer i Japan för att folk ska förstå allvaret. Och fortfarande är det vissa som inte fattar.
Jag kom att tänka på hur löjlig debatten är som "vindkraftverksmotståndarna" driver om att vindkraftverken kanske kan komma att bullra för mycket - vad är lite buller jämfört med radioaktiv strålning?
Nä, jag håller med Gudrun Schyman som twittrade: "Vi kan inte stoppa jordbävningar men vi kan stoppa kärnkraftverken". Kram!