tisdag, februari 09, 2010

Snöröjning

Snöröjning har alla synpunkter på. Alla vet hur man ska göra. Alla vet hur man inte ska göra. Idag läste jag om någon som blev sur för att den egna bilen hamnade innanför snövallen när stadens gator plogades i förra veckan.

Ja, ja, jag förstår att man kan bli irriterad när man inte kommer ut med bilen direkt. Samtidigt så vet jag, eftersom jag är i stan så gott som dagligen, att det fanns stora skyltar uppsatta om att man skulle röja gatorna och att man därför som bilägare skulle se till att flytta bort bilarna därifrån. Datum och klockslag angavs. Det kan inte ha rått någon brist på information.

Ibland måste man alltså se till att ta sitt ansvar även som vanlig bilägare. Man kan inte hävda att kommunen ska skotta bort snön åt en. Man får minsann göra det man kan själv också. I det här fallet handlade det ju bara om att flytta bilen till en annan plats innan röjningen började.

Min pappa sliter som ett djur för att hålla trottoaren utanför huset ren från is och snö. När grannen levde skötte han den trottoaren också samt uppfarten till båda husen. Det hör ju till det ansvar man har som husägare att hålla rent på gångytorna vid tomten. Då kan ju inte en insnöad bil en gång vara världens största problem för någon annan?

Jag tänker också på den kommunanställde som jag träffade i onsdags när jag var på väg till Vasaskolan. Han stod vid Södra vägen och skottade för hand, och jag kunde inte låta bli att tacka honom för hans insatser. Utan honom hade ju vi andra inte kunnat röra på oss alls när Kung Bore regerar. Han stannade upp, lite förvånad över tilltalet, och berättade att han hade varit igång sedan kl 0400 på morgonen men var himla trött nu vid tretiden på eftermiddagen. Det hade jag ju all förståelse för. Vem har inte det? I snösvängen finns inga vanliga arbetstider, det är liksom bara att köra så länge det behövs. Jag älskar snö, men jag har full respekt för att inte alla gör det, i synnerhet inte när man ska skotta bort den.

Man kanske ska skänka den här arbetsstyrkan en tanke då och då och inte bara klaga på dem. Det sista man bör göra är i varje fall att försvåra deras arbete.

Inga kommentarer: