tisdag, februari 02, 2010

Feltänk?

I Kalmar ska polisen numera ha ett nytt lönesystem som går ut på att man ska få mer i plånboken om man skriver fler böteslappar. Det anses göra det lättare för chefen att coacha personalen eftersom det "mäter prestationerna".

Men vänta nu. Ska poliserna tjäna mer om folk bryter mot våra lagar mer? Jag trodde att polisen hade i uppgift att jobba förebyggande MOT brott, dvs att se till att brott INTE begås.

Men jag kanske har fel. Med det här systemet lär resultaten bli att man lägger ner det förebyggande arbetet, för vem vill vara okollegial nog att jobba förebyggande och göra det omöjligt för arbetskamraterna att tjäna mer? Vad är "prestationer" om man talar om polisarbete? Är det bara en sak eller finns det fler aspekter?

Kanske behöver man tänka om ett par gånger till. Jag förstår att de fackligt engagerade reagerar och pratar om överdrivet kontrollbehov och bristande förtroende, men det är också allvarligt om det förändrar polisens arbetssätt FRÅN förebyggande arbete TILL böteslappsskrivande.

Men så illa kan det kanske inte bli. Eller kan det verkligen det?

Inga kommentarer: