torsdag, augusti 30, 2018

Det är allvar nu!

Jag är spyfärdig. Jag är så hjärtinnerligt trött på det politiska spelet där det ena överbudsförslaget efter det andra presenteras, där valfläsket steks medan fettfläckarna sprids med vinden och där partier som har suttit på makt sedan hedenhös (eller åtminstone i 20 år) nu går ut och lovar än det ena och än det andra utan att ha fört fram den politiken en enda gång under åren som gått medan då de hade hunnit att genomföra den. Det är osmakligt, det är lögnaktigt och det är nedvärderande. Tror man inte att folk har hjärnor att tänka med och möjlighet att se igenom valfläskoset? Att det organiserade politikerföraktet i form av SD och deras kusiner på högerflanken växer är i det perspektivet en aning förklarligt. I ett annat perspektiv är det dock obegripligt.

Människor måste ändå veta vilken politik högerflanken står för, inte bara vad den är emot. Det är inte svårt att inse vilket samhälle vi skulle få med SD i maktposition. Det är ett samhälle med förtryck, rädsla, hat och ofrihet. Det är ett samhälle som skulle regrediera i en rad avseenden. Det är allt annat än ett bildat samhälle präglat av öppenhet, värme och frihet. Det är ett samhälle som inte slår valt om vår gemensamma jord och vårt klimat utan som skulle bedriva en accelererande miljöförstörande verksamhet för kortsiktig vinnings skull. Det är ett samhälle där kvinnor förlorar rätten till ett värdigt och fritt liv. Hoppet har inte lämnat mig än om att vi har en annan framtid än den efter den 9 september.

Men, det kräver att vi andra med politiskt engagemang ser till att jobba seriöst. Så ser det inte ut idag. Jag önskar att mantrat ”Politik är inget spel utan en livsnödvändighet” kunde prägla det demokratiska arbetet framöver. Vi har långt dit, men helt omöjligt kan det väl inte vara att även de etablerade riksdagspartierna börjar fatta att det måste bli så igen? Demokratin måste återerövras från taktikerna. Spelarna måste bytas ut mot engagerade människor som vill ta ansvar och som bärs av en ärlig övertygelse. Det handlar inte om en extra ledig familjevecka, om ett antal tusen nya poliser eller om en ny ishall. Det handlar om framtiden.

Det kan ta tid. Vi får hoppas att väljarna står ut med att vänta och att inte dumheten vinner på vägen till röstningslokalen. Det är allvar nu. Det gäller att fatta det.

Röstberättigade vänner, ni vet väl vad ni gör i valet? 
Mörkret behöver man inte rösta in, det kommer ändå. 
Stöd ljuset och kärleken istället 💕

Inga kommentarer: