tisdag, augusti 21, 2018

Obegripligt och verklighetsfrånvänt!


Insändare publicerad i Barometern den 21 augusti 2018
Det är fullständigt obegripligt att majoriteten i Kalmar kommunfullmäktige inte ställer sig bakom det som borde vara självklart: Att installera vålds- och porrfilter i kommunens förskolor och skolor. Jag ställer mig helt bakom Jenny Holmström, grundare till #porrfribarndom, som i en insändare ställer frågor till ordföranden i ansvarig nämnd.

Skulle tillgången till våld och pornografi, ofta hör de två samman på de mest obehagliga sätt, i skolan vara en förutsättning för att lärare ska kunna ha etiska samtal med eleverna? Tyvärr är det exakt den tolkningen man gör, även om det är svårt att föreställa sig att sådana inslag skulle användas i lärosyfte. Så utför inte Kalmars pedagogkår sitt arbete, det kan jag gå i god för.

Nej, förklaringen är troligen den vanliga: Ett förslag som väcks från fel håll i fullmäktigesalen kan inte bejakas hur rimligt det än är. Det är en taktik som ofta använts under årens lopp. Sent omsider dyker förslaget troligen upp i delvis ny skepnad, denna gång från majoritetspartierna och då går det igenom utan diskussion.

Det är genomskinligt och svagt. Ibland måste man kunna ge även politiska motståndare rätt, men det är svårt när man sitter fast på höger-vänsterskalan och hellre ägnar sig åt partitaktik än verkligt viktiga frågor som skulle kunna göra skillnad. Det är hög tid att nya strategier får breda ut sig i kommunpolitiken i Kalmar, för barnens och framtidens skull!

Birgitta Axelsson Edström
Feministiskt initiativ Kalmar

Inga kommentarer: