torsdag, september 22, 2011

Spridda reflektioner och en överraskning, eller?

Idag har jag varit på sammanträden hela dagen, först Destination Kalmar och sedan Omsorgsnämnden. Hade jag bara sluppit huvudvärken så hade det nog varit mycket trevligare, men det är sånt man får ta ibland.

Äntligen har vi då bestämt oss för att se till att det finns arbetskläder till omsorgspersonalen. Det är pinsamt att vi nu skriver 2011 innan vi kan sätta ner foten i den här frågan. ÄNTLIGEN som Gert Fylking skulle säga. Men det är klart, kvinnor kan väl hantera en tvättmaskin hemma och kan alltså tvätta sina arbetskläder själva? Och så får de ju lön också när de arbetar, så de har ju råd att köpa kläderna själva också. Det kan ju inte män göra. Eller? Nåja, nu ska vi inte gnälla. Upphandlingen ska slutföras och från 1 januari 2012 ska vi kunna erbjuda arbetskläder. ÄNTLIGEN.

En annan ÄNTLIGEN-fråga var tidplanen för önskad sysselsättningsgrad. Innan 2013 har gått till ända ska omsorgspersonalen kunna reglera sin arbetstid så att lönen räcker till mat och husrum för sig och sina barn. Fast här finns en del kvar att göra. Att höja lönenivån generellt alltså. Det kan inte vara rimligt att det är mindre värt att ta hand om människor än om maskiner.

Sedan kom då dagens överraskning. Jag menar inte att de borgerliga partierna vill lägga ut vårt nya äldreboende på Varvsholmen i privat regi. Det var väl ganska väntat. Det handlar ju om ideologi, inte om ekonomi eller kvalitet. Vi vet att omsorgsverksamhet varken blir bättre eller billigare i privat regi utan snarare dyrare och sämre, men här sätter ideologin krokben för logiken hos högeralliansen. Det var ju ganska väntat.

Det här handlar om nåt helt annat. Det görs nämligen, efter initiativ från arbetstagarorganisationerna, en översyn av enhetschefernas arbetssituation. Man försöker tydliggöra uppdraget och revidera de riktlinjer som idag gäller. Det händer mycket inom det här området, och behovet av en översyn är stort. Många enhetschefer har för stora personalgrupper och man hinner inte riktigt med allt som en chef bör hinna med. Det är slitsamt och förväntningarna är både många, olika och stora. Tillsammans med facken har man då under ett års tid jobbat med frågan och nu föreligger en skrivning, där man bland annat påtalar att man måste se till att enheterna håller en rimlig storlek sett till antalet anställda, och den här skrivningen är man i stort sett nöjd med från alla håll. Den fick vi information om idag. Då lägger Folkpartiets representant en protokollsanteckning där hon vill att enhetscheferna ska söka tjänster efter "omorganisationen". Tjänsterna ska dessutom vara tidsbegränsade till tre år. Om det enbart är enhetscheferna inom omsorgen som ska ha tidsbegränsade tjänster framgår inte.

Jaha, det är resultatet när man slår larm om att arbetssituationen är ohållbar på flera håll. Folkpartiet anser tydligen att ett sådant initiativ ska belönas med ännu mer osäkerhet och med hot om att inte få behålla jobbet. Budskapet är tydligt: "Om du påtalar brister och är med och arbetar fram förbättringsområden så blir du utsparkad sedan." Vem slår då larm nästa gång? Vem försöker då bidra till förbättringar? Och vem söker jobb som enhetschef på sådana premisser? Det är väldigt långt från den önskan vi har i Kalmar kommun om att ha högt i tak på arbetsplatserna. "Tystnaden på jobbet" verkar i Folkpartiets värld vara en vision och en målsättning snarare än ett stort misslyckande (vilket vi i Vänsterpartiet alltid hävdar att en sådan situation är).

Nu ska i ärlighetens namn sägas att inte hela borgerligheten gick på den här linjen. Det var i varje fall skönt. men det är en himla tur att inte Folkpartiet är med i en styrande majoritet i Kalmar kommun. Då hade vi som vill utveckla nämligen löpt risken att bli belagda med munkavle allihop, och det tjänar ingen på, varken i kvalitet, pengar eller välbefinnande.

Inga kommentarer: