torsdag, november 18, 2010

Utveckling på riktigt

Jag tycker att KIFAB är inne på helt rätt spår när det gäller Linnéuniversitetet http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/kifab-vill-bygga-nytt-jattecampus-i-stan(2183715).gm

Här finns närhet till det mesta; stationen, centrum, idrottsanläggningar och allmänna kommunikationer. Nåja, vattennära är det väl inte direkt, men vattnet är sannerligen inte långt bort. Vill vi i Kalmar bygga en attraktiv stad så måste vi nog besinna oss och inte bara lägga resurser på fysiska byggnader. Visst, vi kan bygga sjönära, superfina och superdyra glaskomplex, men de höjer inte attraktiviteten i relation till insatsen. Kan vi istället utnyttja befintlig byggnation, se till att universitetet är en naturlig, öppen och integrerad del av staden så kan vi komma längre. Det frigör också resurser till det som vi på allvar håller på att glömma bort, nämligen attraktiviteten hos en levande, nyfiken och kreativ Kalmaranda. En sådan kräver att vi satsar på kulturen. "Det gaur inte" kan man inte bygga bort med spadar och murbruk utan det gör man med utmaningar på det kulturella och intellektuella området.

Det är en aktiv stad som lockar människor hit. Om det finns nya flådiga universitetsbyggnader här men inget eller ett oerhört begränsat kulturutbud, varför ska då universitetets anställda flytta hit? Det räcker ju med att de jobbar här och sedan kan de åka hem till städer där de får möjlighet att utvecklas på fritiden. Det är blåögt att tro att byggnader ger tillväxt. Jag säger det igen: Det är ju människor som skapar tillväxten, och utan inflyttning av nya människor bromsar vi tillväxten. Då är det dags att vi tar problemet på allvar och satsar på det som ökar inflyttningen. Fler bostäder, ja visst, fler jobb, ja visst men också en rejäl satsning på kulturen. Då kan vi växa allihop, både vi som redan bor här och också de som tycker att Kalmar är så pass spännande att de flyttar hit trots dåliga kommunikationer och lite "världens ände"-känsla när de stiger av tåget där rälsen tar slut.

När den sk portföljmodellen införs för statens stöd till regionernas kultur så måste vi visa att vi satsar själva, annars kommer vi att förlora ännu mer. Det blir som en variant på Matteus 25:29: "Var och en som har, han skall få, och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall tas också det han har". Det är nämligen portföljmodellen i korthet. Jag vill absolut inte att vi i Kalmar och Kalmar län hamnar i ett läge där vi pga oförstånd mister en stor del av det statliga stödet till den professionella kultur vi idag har så stor glädje av.

Alltså, byt en del spadar och lite murbruk mot intellektuella och kulturella byggstenar. Det kommer vi alla att tjäna på!

Inga kommentarer: