måndag, november 29, 2010

Musik och text med mening

Jag var alltför ung när Hoola Bandoola var i ropet, men jag har senare fått en relation till deras musik. Den har en ärlighet och ett klart syfte, och sådant gillar jag. Det här är en av mina favoriter: http://www.youtube.com/watch?v=rsgYHrCx-ys&feature=related

"Att dö för förtjänst, det väger lätt som en fjäder, men att dö för sitt folk, det väger tungt som en sten". Tänkvärda ord, än idag.

3 kommentarer:

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Jag är ju ännu yngre än dig, hur nu det är möjligt ;) och missade Hoola Bandola med bred marginal.

Via Thåström för ca 10 år sen så upptäckte jag däremot Hoola Bandoola, även om jag känt till dem och lyssnat lite på Wiehe. Thåström gjorde Keops pyramid, som har en mycket tidlös text, där sista stycket är lätt att få in även i dagens verklighet:

"Så det verkar som om om det i varje tid och i alla sortes folk
finns några som vill skapa pyramider,
där dom själva sitter överst och har makten i sin hand,
medan dom som lever nedanför dom lyder.
Men om dom där uppe i det blå
inte längre vill förstå
utan föraktar alla dom som ger dom mat,
ska pyramiderna till sist bli deras grav."

Birgitta Axelsson Edström sa...

Håller med dig! Keops är riktigt bra den också, och hur aktuell som helst. Jag har använt den som inspiration i flera sammanhang.
Sen är ju textraderna: "Du gav styrka och mod åt dom förtrampades drömmar, men mot dom rika och få sjöng du ut ditt förakt" ur Victor Jara något som brukar eka i hjärtat lite extra mycket, inte för att man ska förakta människor, utan för att de förtrycktas drömmar om rättvisa och frihet inte ska få hindras av några få rikas girighet.

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Jag använder definitivt Keops till inspiration också.

Victor Jara däremot känner jag mest bara till till namnet och är ingen jag hört även om jag känner till lite av hans historia.