torsdag, oktober 08, 2009

Första spadtaget

För bara en halvtimme sedan togs det första spadtaget till Lindsdals IFs nya klubbstuga och omklädningsrum i anslutning till fotbollsområdet i Fjölebro. Vi i kultur- och fritidsnämnden har lagt ner åtskilligt med tid på att tillsammans med Lindsdals IF få till stånd en lösning på deras problem. Det har varit väl känt sedan mycket länge att matchplanen på Majavallen inte håller korrekt standard. Den har varit för liten, marken är inte riktigt lämpad för fotboll och klubbhus och omklädningsrum har skrikit efter förbättringar. Själv har jag haft stora problem med luften därinne och inte kunnat vistas där, och då kan man ju undra hur hälsosam miljön egentligen har varit för barn, ungdomar och ledare som har tillbringat betydligt längre tid i lokalerna. Dessutom har klubben haft verksamhet utspridd över hela Lindsdal vilket fört med sig problem i sig. Nu kommer allt att finnas på ett och samma ställe.

Processen har inte saknat problem. Konstgräsplanen som togs i bruk på nyåret 2008 kostade mer än budgeterat. Två träningsplaner kostade också mer än budgeterat vilket betydde att den återstående budgetbiten för klubbhuset krympte avsevärt. Där fick vi tillsammans med klubben leta nya lösningar och tänka nytt. Bo Eklinder, tidigare KFN-chef och sedan utvecklingsledare med speciellt uppdrag att arbeta med kommunens idrottsinvesteringar, har förstås varit en nyckelperson liksom Jan Botö som är enhetschef med speciellt ansvar för änläggningar och föreningsstöd. Tyvärr deltog dessa båda inte vid dagens spadtagsevent.

Ja, ja, pengarna blev som sagt ett problem nu på slutet. Det är svårt att undvika att komma ihåg alla problem som har uppstått under årens lopp medan den här frågan har varit aktuell. Det har tagit mer än 14 år för klubben att komma hit, och det är länge. Många är de möten man har suttit på, många papper har producerats och många gånger har man fått vända om med ny hemläxa. Man kan inte direkt påstå att vägen har varit vare sig lätt, rak eller självklar. Kommunen är inte alltid den allra smidigaste, det kan jag intyga. Allas är liksom inte med på banan alla gånger. Ibland är det väldigt viktigt vem som säger vad. Hur som helst, vi i Vänsterpartiet har som parti drivit den här frågan länge, speciellt sedan valrörelsen 2002 då vi gjorde speciella flygblad med enbart budskapet "Nytt fotbollsområde i Lindsdal". När jag sedan blev ordförande i kultur- och fritidsnämnden fortsatte jag arbetet som min företrädare, dåvarande nämndsordföranden och partikamraten Johnny P, hade lagt grunden för under mandatperioden 1998-2002. Vi hade alltså redan då etablerat kontakten med Lindsdals IF och lyssnat in deras bevov.

Det känns skönt idag att med egna ögon se att första spadtaget togs med en spade med fyra handtag. Det här spadtaget är långt mer realistiskt än det som togs för ett par år sedan några hundra meter söder om Fjölebro. Det var nog fler kockar i den spadtagssoppan förresten. Bygget är alltså på gång. Lindsdals IF har möjlighet att öka och utveckla sin verksamhet och övriga fotbollsföreningar i norra kommundelen får tillgång till träningsplan och omklädningsrum under vintertid. Området kan bli en samlingsplats på flera sätt och även inrymma andra idrotter och fritidsintressen.

Det viktigaste idag var att det faktiskt blev ett spadtag och ett synligt bevis på att man fått tummen ur för områdets etapp 3. Lycka till!

Inga kommentarer: