måndag, augusti 21, 2006

Kineser och deras konsekvenser

Vem sjutton kunde tro att det skulle bli en miljardsatsning i Kalmar från Kina? Nåväl, nu är det på gång. Jag tycker det är jättehäftigt. Hela Snurrom blir ett Chinatown. Där ser man vad internationella kontakter kan leda till, även om de är på andra sidan jordklotet. Det kunde ett av fullmäktigepartierna lära sig av kan man tycka, det där partiet som bara vill ha kontakter runt Östersjön. (M)an lär så länge (m)an lever. Eller (m)an borde göra det i alla fall.

Sen ska vi inte glömma bort de demokratiska bristerna i Kina. Kina är ingen demokrati. Som blåögd naiv idealist hoppas jag förstås att vi genom att ha kontakter med Kina på det här sättet kan påverka samhället där i demokratisk riktning och medverka till drägligare förhållanden för anställda där. Åtminstone är det så jag VILL tro. Och jag tänker på mitt eget lilla vis försöka bidra till det också.

Våra stolta idrotts- och föreningssatsningar som vi har förlagt till Snurrom måste vi dock omförhandla efter de nya förutsättningarna. Det blir inte ett sämre läge, men det blir ett annat. Jag tror på kvarteret Nötskrikan där ishallen idag är. Det är där is-idrotten helst har velat förbli hela tiden, och nu är det dags att vi tar in de synpunkterna på allvar. Vad gäller bordtennisen och andra idrotter som skulle bedriva verksamhet på snurrom finns det gott om alternativ. Varför inte strax norr om Skogsrået där det ska byggas bostäder? En sak är (v)iktig att komma ihåg nu, nämligen samma sak som (v)i alltid har hävdat: Det är tillsammans med föreningarna som vi kan bygga nåt bra, inte åt dem. (S)torebrorsmentalitet och jultomte(s)yndrom hör inte hemma i en demokrati som behandlar sina invånare med respekt.

7 kommentarer:

Mats sa...

Försök att lägga anläggningarna tillsammans med en gemensam yta i mitten. Det skapar en gemenskap och naturlig samvaro. En möjlighet att skapa intresse för varandras idrotter. Draghjälp åt varandra.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Det var något åt det hållet som vi hade planer på i Snurrom. Där skulle vi fått plats med fler idrotter än vad jag tror att vi har chans på i det här nya läget.

Men vi löser det på något sätt. Tack för tips!

Mats sa...

Det ger också en bra möjlighet för någon driftig entrepenör att starta och få bäring i café eller annan servering.

Mats sa...

Tänkte på ishall. Leksand sponsades av skogsägare med timmer som blev till en träningshall. Ligger bra i tiden efter Gudrun. Här i Småland finns det mycket skog.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Självklart måste man kolla olika finansieringsmodeller! Ett café är självklart. Vi jobbar på det som sagt!

Anonym sa...

Hej det har var Pierre (V) i Borgholm!

Nu tycker jag det far vara nog med blåögdhet i (v)arat lan och ett stopp pa kinahysterin! Det var sakert helt onodigt att avnda embargon och vald mot Nazi-tyskland for att stoppa judeutrotningen med... kanske hade det rackt med att lata tyskarna fa visa och salja sina läger och slav-producerade produkter(tvål, tegel mm) for att dom skulle bli goda demokratiska samhallen!?? Allt for manga politiker idag jagar kortsiktiga vinster och mandat... Jaja... Jag kommer att fora debatten vidare i landets press med start imorgon.

Anonym sa...

Om man vill informera sig lite...

http://www.buyhard.fsnet.co.uk/introduction.htm