tisdag, mars 06, 2018

WWJD?

Jag tyckte att jag mådde rätt bra igår kväll och tänkte att det här nog inte är så farligt. Sedan skulle jag gå till sängs och togs omedelbart och brutalt ur den bekväma förvillelsen. Det är nämligen en sak att 1. gå runt med armen i band tätt klistrad intill kroppen och bara skaka ut armbågen då och då och en helt annan sak att 2. rubba axelleden ur sitt läge med någon millimeter när man ska lägga sig ner. Det får bli kuddar, soffhörn och mixade värktabletter ett tag till.

Det här ger mig tid att scrolla runt på nätet en hel del. Igår var biskop Fredrik i studion under Aktuelltsändningen och pratade med M-kandidaten och teologen Ann Heberlein om muslimska böneutrop. Frågan kommer nog att diskuteras en god stund. Det finns många åsikter som vill synas och höras. Var jag står behöver man inte vara någon Einstein för att räkna ut.

En reflektion som samtalet igår gav upphov till är den om den kristna trons implikationer för livet och samvaron med andra. Många tycker att religiositet är en privatsak som inte ska synas offentligt. Den ska man hålla för sig själv. Hur kan en sådan tro vara möjlig? När blev detta bilden av en kristen övertygelse? Eller när blev religiositet medlem av samma familj som att vara medlem i eller sympatisera med ett politiskt parti eller att hålla på ett visst fotbollslag? Borde det inte vara en viss skillnad på djupet ändå? Nu blir det någon form av diskussion som låter som att en biskop ska hålla på det egna laget för att anses som lojal med den kristna tron precis som om det vore någon form av tävling eller match. I själva verket är det ju tvärtom!

Vad är kristendom om inte en kärleksrelation full av nåd och ett envist normbrytande? Att vända andra kinden till, att umgås med den som är illa ansedd, att inte döma och att gå en mil i den andres skor är knappast comme il faut, men det är så det borde vara. WWJD är en god fråga att ställa sig i tanken: What would Jesus do? Och sedan, när man svarat på den, så kan man bilda sig en uppfattning och handla därefter.

Inga kommentarer: