onsdag, mars 06, 2013

Befria kungahuset!

Så var då kungaparets besök i stan över. Jag märkte faktiskt inte så mycket av det hela, men det var tydligen många som hade mött upp för att få en skymt av de kongeliga tu. Hoppas de blev nöjda, och hoppas att Kalmar och Kalmar län bjöd på lärorika studiebesök :-)

Monarkin är dock förlegad som statsskick. Jag tycker att det är en aning pinsamt att vi inte har kunnat frigöra oss från den här gamla kvarlevan från svunna dagar. Varför ska det vara så svårt att befria folk från ärftliga ämbeten? De har ju INGEN frihet alls. Från den dagen de föds, se bara på lilla Estelle, så har de blickarna på sig. Man ska sticka samma kofta som hon har och tova samma mössa, och som om inte sådana ytligheter räcker så ska man tvinga henne till en framtid som hon inte själv kan välja bort samt förlöjliga hennes föräldrars självklara rätt att bestämma vilka namn hon ska få. Jag blir så trött....

Istället för att stå och vifta med svenska flaggor på Stortorget borde vi befria kungen. Se till att han får den frihet han aldrig har fått åtnjuta, den som en vanlig medborgare har som kan välja när han vill åka nånstans och vart. När han inte har fått välja liv under sina yrkesverksamma år borde han i alla fall få råda över sin tid nu när han är ålderspensionär. Jag utgår från att både Carl Gustaf och Silvia är trevliga personer i sig. Jag har inget emot dem. Jag känner dem ju inte ens och kan inte uttala mig. De, liksom alla vi andra, har ju sina hemligheter i garderoberna, och tur är väl det. Kaffeflickor och föräldrars förehavanden har valsat runt under den senaste tiden. Problemet är ju inte hemligheterna i sig, utan att vi som undersåtar har rätt att få veta om dem just för att kungen och drottningen ska representera oss i tusen och miljoner sorters sammanhang. Och vi kan ju inte välja några andra, trots att det är vi som betalar kalaset.

Nej, befria kungahuset! De borde få känna på hur det är att ha sex timmars arbetsdag och rätt att träffa kompisar på AW över ett glas vin eller en öl när fredagens arbetsdag är slut. Det är ju nämligen så att om vi inför en arbetstidsförkortning så räcker jobben till fler, och då kan vi bekämpa arbetslösheten dessutom. Då behöver inte ens kungafamiljen, eller någon annan heller, bli arbetslös. Bra, va? ;-)

1 kommentar:

Unknown sa...

Jag är arbetslös och bloggar om detta. Jag tycker det är viktigt att man inte är tyst, utan drar upp problematiken i ljuset. Om ni är nyfikna kan ni läsa mera på http://mony71.blogspot.se/2013/03/arbetslos-akademiker.html