tisdag, januari 29, 2013

Genom fair play når man längre

Idag skriver en moderat företrädare en slutreplik om valfrihet, se här. Hon gör det efter att ha frontalangripit Socialdemokraterna utan att ha fått ett enda svar från dem. Däremot reagerade vi två vänsterpartister med en förkortad variant av den här och nu väljer hon alltså att avsluta debatten. Lite snöpligt kanske, eller blev argumenten övermäktiga?

Slutklämmen är intressant. Vänsterpartiet riskerar att hamna utanför riksdagsspärren i nästa val. Vad har DET med ett resonemang om valfriheten och vinstintresset i välfärden att göra? Nivån blir så pinsamt låg... Tänk om jag skulle lyfta fram att moderaterna sitter i regeringsställning med TVÅ partier som i var och varannan opinionsundersökning hamnar under fyra procent. Kannibalismen inom alliansen skäms inte direkt för sig, och den stora jätten Glufs-Glufs är ju moderaterna själva. Tänk om jag dessutom skulle påpeka att Moderaterna i Kalmar gärna sätter sig i knät på Socialdemokraterna i både tillväxtgrupp och annat och att den egna partigruppen slits sönder av bittra interna konflikter inför öppen ridå. Man kan också tänka sig att det havererade allianssamarbetet i Kalmar med djupa och kanske irreparabla sprickor skulle kunna vara tacksamt att dissekera.

Men så lågt sänker jag mig inte, inte i en offentlig debatt där man ska hålla sig på en hyfsad nivå och använda politiska och ideologiska argument. Nu handlade det om valfrihet, och tydligen blev den moderata hållningen i den frågan alltför svår att hantera. Om man inte klarar det så bör man nog gå hem och göra hemläxan. Argumentet att man inte ska låta någon annans otillfredsställda behov gå före redan tillfredsställda bemedlades begär efter mer bekvämlighet kanske är för tydligt och avslöjande för högerns verkliga syften?

Det är ingen genomtänkt strategi att genom sandlådemetoder bidra till att spä på det redan utbredda politikerföraktet. Genom fair play, respekt för både allmänhet och politikerkolleger och genom att använda seriösa ideologiska argument når man längre. Det är i varje fall min fasta övertygelse.

Inga kommentarer: