lördag, maj 15, 2010

Tal vid invigningen av Lindsdals idrottplats 15 maj 2010

GRATTIS LINDSDAL! DET GJORDE VI BRA!

Vi gratulerar nu Lindsdals Idrottsförening och alla som bor i Lindsdal. Ja, hela kommunen får ett tillskott. Fler föreningar än Lindsdals IF kommer ju att bedriva verksamhet här på Lindsdals IP.

Det har varit en lång resa. Vi har drivit den här frågan sedan åtminstone valet 2002. Föreningen har drivit den i säkert 14-15 år. Efterhand har dock det politiska stödet ökat och man kunde i bred politisk enighet bestämma sig för en etablering här i Fjölebro. Ett målmedvetet arbete kunde ge resultat till slut trots att vi var ensamma i början. Det är vi glada för.

Varför lägger Kalmar kommun åtskilliga miljoner på anläggningar för föreningslivet? Jo, visst är det kul att spela fotboll för den som är vän med bollen, men det är så mycket mer än så. I en lagidrott som fotboll lär man sig att visa hänsyn till andra, man inser vad respekt betyder och man förstår vad fair play är. Fair play, det är något som inte bara ska prägla den goda idrotten, man tar med sig såna insikter till resten av livet och tillvaron också. Här kan idrotten bidra till att vi får ett samhällsklimat som vi kan må bra i, som får oss att vilja utvecklas och som dessutom kan få oss att vilja utveckla varandra.


När man står på en sån här plats och ser vad engagemang kan betyda för att nå ett enda mål, nämligen att ge Lindsdals ungdomar möjlighet till en rik fritid och ett rikt liv, då inser man vad den engagerade kampen betyder. Det är inte bara spelarna på plan det handlar om, det handlar om dom som inte alltid syns lika mycket. Det handlar om dom som sitter i biljettinsläppet, dom som är ”vattenbärare”, dom som städar klubbrummet och tvättar matchställen och dom som bakar bullarna till ungdomssektionen. Det handlar om dom som tar hand om de unga spelare som är så små att siffrorna på tröjorna inte syns när man stoppar ner tröjorna i byxorna och det handlar om dom som säljer den berömda fotbollskorven. Det handlar om alla dom som ”sitter på bänken”. Det handlar om att värdesätta ”en stark bänk”. Utan den bänken hade Lindsdal inte haft någon Lindsdals IP med tillhörande klubbhus att inviga idag.

Lagidrotten har ännu en mycket viktig ingrediens, själva förutsättningen för verksamheten, och det är lagarbetet. Samarbetet. Insikten att man, genom att samarbeta med andra som kompletterar ens egna möjligheter och brister, kan nå stora mål. Det handlar om att sätta laget framför jaget, att oftare använda ”vi” och ”oss” än ”jag” och ”mig”. Det är färdigheter som alla har mycket stor nytta av. Man når alltid längre tillsammans med andra än man gör på egen hand. Och dessutom är det så oerhört mycket roligare! Det är därför jag har arbetat ideellt inom föreningslivet sedan barnsben. Det har gett mig så oerhört mycket.


På fotbollsplan ska man i matchsammanhang samsas om en enda boll. Det där kan bli problematiskt. Det blir ungefär som i Hylands gamla ABC-bok som mina föräldrar hade hemma i bokhyllan när jag var liten: ”Idrott är att hinna före till ett fånigt litet snöre” fast det handlar om en boll förstås. Jag tänkte lite tvärtom här idag. Jag tycker, nu när det finns tre fullstora planer att träna på här, så kan det behövas lite fler bollar så att väldigt många kan vara med och spela boll. Eftersom man är elva man på plan i en vanlig match, så tänkte jag överlämna elva bollar i storlek 4 till ungdomsfotbollen. Ungdomarna är framtiden tycker jag, och det är där vi ska satsa allra mest. Det betyder att möts två ungdomslag här så är man två om varje boll, eller tänker jag helt fel nu???

Hur som helst, jag vill rikta ett stort TACK till alla som har lagt ner själ och hjärta i det här projektet och önska Lycka till i framtiden på Lindsdals IP. Jag hoppas att lagarbetet, samarbetet, engagemanget och kamplusten kommer att vara ledstjärnor för allt som sker här.

Nu ska vi inte snacka så mycket mer. Nu ska det snart spelas på riktigt här. Det är ju det som planerna är till för.

Lycka till i framtiden, Lindsdal!

Inga kommentarer: