torsdag, februari 16, 2017

Efter-julstädning med pappas hjälp

Igår hade jag plötsligt möjlighet att plocka ner all julbelysning från balkongen. Vädret var fint och hyfsat varmt och inte var textilierna blöta heller. Det gick alltså alldeles utmärkt att plocka ner hela härligheten i källaren utan att riskera mögelangrepp och stelfrusna fingrar.

Jag brukar numera sätta grön fleece runt balkongräcket för att det ska se lite snyggare ut och sedan vira kulörta ljusslingor runt. De där fleecebitarna är egentligen en IKEA-filt som jag har klippt till i fyra delar så att tyget passar exakt till balkongräcket. Det är andra året vi använder den modellen, och före advent hade jag fullt sjå med att hitta "rätt bit fleece till rätt bit räcke". Dessutom var det ganska kallt så processen krävde en hel del tålamod. Till slut blev det ändå rätt, efter ett antal "trial and error"-omgångar. Igår tänkte jag se till så att det går lättare nästa år. Jag märkte således upp delarna med spritpenna innan de packades ner. Så lade jag varje ljusslinga i en egen plastpåse och alla övriga elektriska komponenter i en annan lite större innan jag lade alltihop i en stor kasse som precis fick plats bland våra adventssaker i källaren.

Och när jag var klar så insåg jag hur mycket pappagener jag bär på. Hans systematik och smarta lösningar har lärt mig att alla irritationsmoment av praktiska slag går att undvika med god planering. Jag är inte uppfostrad med att en enda gång uppleva att julgransbelysningen låg i en härva likt ett skatbo när julgranen skulle kläs. Den låg där i sin gröna kartong, varje ljus i ordning så att det gick smidigt att sätta ljusen i lämpliga grenar. Varje uteslinga låg för sig och blandades inte med någon annan. Alla sladdar var uppfästa så att inga härvor låg på golven och samlade damm. Alla julsaker var sorterade i lådor rumsvis och på kartongerna till adventsljustakar och stjärnor stod det vilket rum och vilket fönster de tillhörde. Det var inte bara julen som var välordnad. Till och med i klädskåpet satt det små etiketter på lådorna så att man visste var man kunde hitta "t-skjortor", "korta strumpor" eller "näsdukar".

Så långt har det inte gått hemma hos oss ännu, men när jag tittade på min kasse med utebelysningsprylarna så kunde jag inte låta bli att le, att skänka en tacksamhetens tanke till pappas systematiska sinne och att känna mig stolt över att ha snappat upp användbara delar av hans livsvisdom. Tack pappa! Visst kunde jag tycka att du rutade in din tillvaro in absurdum ibland, men jag kan ge dig rätt i att struktur och systematik gör att man får tid över till annat som är roligare att sysselsätta sig med samtidigt som "måste"-sysslorna också blir utförda. Du var/är smart!

Inga kommentarer: