söndag, februari 19, 2017

Apropå Gubbfesten...

Insändare publicerad i Östra Småland 20 februari 2017
Kalmar kommun säger sig arbeta för jämställdhet och mångfald och har till och med nominerats till tunga nationella priser på området. Det är naturligtvis positivt! Det finns många som jobbar helhjärtat, envist och energiskt för att tillskapa rättvisa inom kommunens verksamhetsområden. Det ska de ha credit för. Arbetet sker ofta i motvind om man ser till hela bilden. Att ledningen pratar om jämställdhet betyder nämligen inte att det genomsyrar organisationen. För att nå dit har kommunen en bra bit kvar att vandra.

Guldfestens planerade dagsprogram med fokus på företagande utgjorde ett tydligt bevis på hur illa det är ställt. Ett program bestående av manliga vita heterosexuella föredragshållare med enbart något undantag från normen borde aldrig ens ha kunnat arbetas fram om Kalmar kommun i sin verksamhet hade införlivat den normkritik man skryter om att man så framgångsrikt har jobbat in. Inte förrän en utomstående kvinna med ögon och öron på skaft (Tack Johanna Wihl!) uppmärksammade problemet i media reagerade kommunens höga politiker och tjänstemän. "Pinsamt är bara förnamnet" som man numera brukar säga.

Vore det inte passande om arbetet med jämställdhet och mångfald kunde bedrivas på annat vis än i media och av eldsjälar på lägre nivåer som stångar sig halvt medvetslösa mot glastak och stenhårda machoattityder? Att gå från ord till handling är sannerligen svårt, men Kalmar kommuns ledning kan väl i varje fall försöka? Det räcker inte med att visa handlingskraft genom att ställa in en planerad konferens på temat Gubbfesten. Nu vill vi gärna se konkreta bevis på att myntet har trillat ner!

Birgitta Axelsson Edström
Talesperson Feministiskt initiativ Kalmar län

Inga kommentarer: