söndag, oktober 30, 2016

Strålande!

Ja ja, en del klantiga misstag av vik kantorn blev det ju här och där men i det stora hela så utvecklade sig dagens högmässa i Sankta Birgittas kyrka till en riktigt fin stund med ungdomlig musik, allt på temat Förlåtelse utan gräns. Det är tänkvärda ord. Att själv bli förlåten av Gud så som man själv förlåter andra är svårt. Det första tar man ju gärna emot men det andra kan kännas övermänskligt, eller hur? Men ändå är det så vi behöver försöka göra.

Birgittakyrkan är en fantastisk och speciell lokal med stora fönsterrutor. Idag skiner höstsolen från en klarblå himmel. Det är nästan som om himlen idag ser som sin uppgift att gratulera MFF till det allsvenska guldet, ÅFF till ett klarat kontrakt i Superettan och en räddad ekonomi för året, IFK Kalmars lagkapten Elin Olofsson som igår spelade sin sista hemmamatch på Gröndal, och, förstås viktigast för mig, mitt älskade KAIK som avancerar till trean. Grattis de blå! :-)

Men just den här vädertypen är ett elände när man ska fira högmässa i Birgittakyrkan. Den obarmhärtiga solen skiner rakt in och gör sisådär 25% av sittplatserna i kyrkbänkarna obrukbara. Prästen blir yr i huvudet i predikstolen och bakom altaret. Vik kantorn blir blind av att sitta vid pianot. Blindheten håller i sig upp på orgelläktaren där noterna inte kan läsas.

Jag tror så här: Om det nu är meningen att det inte ska gå att lösa en tillfredsställande solavskärmning så måste det finnas andra lösningar. Tydligen säger myndigheten som har ansvar för att skydda kulturarvet nej till solfilm och annat som påverkar kyrkan interiört och exteriört. Antingen bör man då, om kyrkan ska kunna brukas under förmiddagstid, utrusta personalen med solskärmar/kepsar (i lämplig liturgisk färg förstås så att det går att matcha med aktuell mässhake/stola för prästens och diakonens del) eller så får vi väl räkna med att Gud alltid ser till att det är molnigt på söndag förmiddag. Så var det, som sagt, dock inte idag, och solen är nog många tacksamma för. Det bör man också ta med i beräkningen om man nu skulle bestämma sig för att jobba och be för "moln- och oväderslösningen".

Problem ska lösas. Att hitta lösningar för de omöjliga problemen tar bara lite längre tid brukade min pappa säga. Oftast är det viljan det hänger på. Jag är övertygad om att det är Guds vilja att det ska firas gudstjänster i Birgittakyrkan på söndag förmiddag. Alltså får vi se till att vilja hitta och se lösningar på den här situationen. Som jag har sagt tidigare: Ska man dessutom inleda med raden "Du evigt strålande morgonsol..." så blir det hela en aning tragikomiskt. Låt oss lösa detta på ett strålande sätt! Jag är övertygad om att det går.

Hälsar blind vik kantor

Inga kommentarer: