tisdag, oktober 25, 2016

Nu, här och idag

Idag hade jag förmånen att få delta på dagledigträff i Västerportkyrkan när Riksförbundet PensionärsGemenskap (RPG) hade samling där. Jag hade fått ca 75 minuter till mitt förfogande och den tiden använde jag med viss råge till sång, musik, diktläsning, bibelläsning och lite fritt prat i en salig blandning. Självklart sjöng vi en hel del tillsammans, åhörarna och jag. Det var psalmer så klart men också Afzelius och annat mer profant. Rubriken på eftermiddagen var "Musik ska byggas utav glädje" och vi var många som byggde tillsammans!

De mänskliga mötena är viktiga, de där stunderna då man kan dela med sig av sina erfarenheter och tankar. Den möjligheten fick jag idag, och jag fick god respons. Självklart är möjligheterna till interaktion begränsade när man håller föredrag i en kyrksal, men man kan ju läsa av människors ansikten och dessutom byta några ord efteråt. Idag kände jag att jag nådde fram. Jag hoppas och tror att några tankar väcktes hos de församlade och att sångglädjen varade en stund även sedan programmet var slut. Extra roligt var det ju att dessutom få träffa några församlingsmedlemmar från Vasakyrkan, den församling som jag egentligen räknar som min hemförsamling eftersom jag har varit verksam där så länge även om det nu var väldigt länge sedan jag var med på en gudstjänst där. Jag fick flera uppmuntrande och varma ord därifrån idag. Det kändes gott. Det blev en eftermiddag fylld med möten och med liv.

Livet, ja... Just nu tänker jag mycket på HUR jag tänker. Det är nämligen så lätt att antingen leva i det förflutna eller att leva i framtiden. Nuet har man liksom glömt bort. Nuet är många gånger det som bara händer medan man väntar på att något annat ska hända och medan man slickar såren efter det som har hänt. Ändå är det bara nuet vi har. Det förflutna kan vi inte ändra och om framtiden vet vi ju ingenting. Det vi har att göra är att leva NU. Det där med att oroa sig för kommande bekymmer är inte något vidare effektivt sätt att förvalta tiden och energin. Jag tänker på vad en närstående förvaltningschef brukade säga: "Man löser problem EN gång, dvs när de uppstår. Inte förr." Han hade så rätt.

Så det gäller att ta vara på tiden som är NU, att leva fullt ut, inte dra på onödiga ryggsäckar med gångna tider och inte vara rädd för hindren så länge vi kan gå på stigen framåt. Då kan en eftermiddag med goda vänner, vänliga blickar, varma tankar och snälla ögon bli den guldstund den är menad att vara och kan vara.

Det känns bra, just idag. Det är ju idag jag lever.


Och så fick jag den här söta lilla muggen som tack för att jag var med idag. Den kan jag fylla med riktigt gott kaffe som jag också kan njuta av i stunden. Kaffe ska ju inte stå och dra för länge utan drickas NU, precis som livet vi har fått också ska levas. NU, HÄR och IDAG.

Inga kommentarer: