fredag, oktober 21, 2016

Kontantproblem

Som ni kanske har läst så gick vår insamling till Operation Smile långt över förväntan. Det var roligt och sporrar till mer arbete framöver. Resultat ger motivation! Vi har nu samlat in åtskilliga tusen till behövande ändamål och än känner vi oss inte klara!

Alltså, jag hade 12 872 kr hemma efter tisdagskvällen tills jag skulle skicka dem till organisationen. Numera är det ju inte så enkelt att man kan ta sig in till banken och sätta in kontanter i kassan direkt till ett bankgirokonto. Det vet ni ju också. Kontanter är som regel utestängda från bankerna. Tyvärr går det inte att applicera diskrimineringslagstiftningen på kontanter... Planen var alltså att ta pengarna till Nordeas kontor på Kvarnholmen och använda den insättningsautomat som finns där. Den är kopplad till Swedbank, och alltså skulle jag sätta in pengarna på mitt bankkonto för att sedan skicka dem från mitt konto till Operation Smiles bankgiro. Jag gick således dit med min kakburk full med pengar tätt intill kroppen. Det var ju inte utan att man kände sig som Pippi Långstrump med kappsäcken.

Nåväl, beskedet vid automaten var att Swedbank inte tar emot mer än 10 000 kr per sjudagarsperiod. Det går heller inte att lämna in mynt. Jag petade alltså in de stora sedlarna jag hade och fyllde upp till exakt 10 000 kr. Sedan fick jag gå därifrån, med 2872 kr kvar i kakburken, uppdelat i en femtillapp och en hundralapp som inte godkändes av automaten samt resten i tjugolappar och mynt. Pippis kappsäck var alltså lika tung efter bankbesöket som före, dock inte alls lika värdefull.

Naturligtvis skickade jag hela summan till Operation Smile när jag kom hem ändå. Skillnaden nu är att jag har en plastburk med pengar ett tag nånstans i lägenheten och ska försöka använda dem istället för kortet när jag handlar ett tag framöver. De som står efter mig i kön på stormarknaderna lär jubla när jag ska räkna upp guldpengar och enkronor. Å andra sidan kanske det är möjligt att växla in mynten mot sedlar någonstans där det behövs växel.

Men, visst borde det gå att lösa detta lite smidigare så att man sänker trösklarna för hjälp till välgörande ändamål? Är det totalt omöjligt att ha en speciallösning för insättningar på sk 90-nummer? De organisationer som har ett sådant konto står under kontroll och man vet att det är ordning och reda i finanserna. Kunde inte bankerna stå till tjänst med något sådant på något sätt? Vi har en värld som på många sätt är grymt orättvis. Resurserna är ojämnt fördelade och hjälpbehovet är stort. Då måste det gå att dra sitt strå till stacken, om det så bara är med kontantinsamlingar av överblivna mynt och sedlar i små valörer. Låt resurserna göra nytta istället för att läggas på onödig överkonsumtion av onyttigheter!

Snälla bankväsende, kan ni verkligen inte hjälpa till med det? För fler leenden och fler liv i världen? Det tror jag att ni också vill bidra till!

Inga kommentarer: