måndag, maj 19, 2014

EU har inte råd att bli fattigare!



Debattartikel i dagens Barometern:
EU är i kris. När länder på grund av EMU-samarbetets tvångströja inte får vidta verksamma nationellt anpassade åtgärder för att få ekonomin på fötter ökar antalet arbetslösa, fattigdomen växer och människor drivs från sina hem. I ett sådant läge ökar även grogrunden för de högerextrema krafter som hetsar mot invandrare och hbtq-personer. Kampen för kvinnors rättigheter nedprioriteras och de jämställdhetsmål man ändå hunnit nå i Europa håller på att överges. Vi måste bekämpa sådana mörkerkrafter. Girighet, uppgivenhet och letande efter syndabockar måste ersättas med vilja, framtidstro och respekt för varandras olikheter. EU har inte råd att bli fattigare!

Lösningen på krisen är naturligtvis inte att köra vidare på den inslagna vägen. En gemensam högerinriktad finanspolitik som inte tar hänsyn till skilda länders olika problem har misslyckats. Nu ska vi tänka nytt och skapa en hållbar politik för människan!

Jag sätter här kultur och utbildning i fokus, de två mest verksamma verktygen för att mota bort rasism, intolerans och förtryck. Visst röstade Europa fram en dragartist med ett kärleks-, tolerans- och fredsbudskap till vinnare i ESC-tävlingen och det är positivt i sig, men det räcker inte. Vi måste också på allvar riva grunden för det förtryck som hindrar människor att utvecklas efter sina egna förutsättningar och utnyttja sin fulla potential. Det gör vi genom att på bred front satsa på normutmanande, gränslös och inspirerande kultur och genom att utveckla människans alla olika språk och uttryckssätt. EU kan vara en både effektiv och spännande plattform!
 
EU har nämligen inte råd att bli fattigare. Genom kontakter i Europa kan vi lära oss mer om och av varandra och tillsammans skapa framtidstro. Utan tro på framtiden fördjupas krisen, och kriser brukar sällan leda till fred. Det är trots allt ”EU som fredsprojekt” som EU-förespråkare brukar använda som sitt sista argument när andra är förbrukade.

Birgitta Axelsson Edström (V), kandidat i valet till EU-parlamentet

Inga kommentarer: