måndag, mars 17, 2014

Viljan saknas...

Samtliga riksdagslistor från Kalmar län inför höstens val toppas av män. Inte ett enda av länets partier (av dem som är representerade i landstingsfullmäktige i Kalmar län och i riksdagen alltså) nämner jämställdhet mellan kvinnor och män som en av de tre viktigaste frågorna inför valet i höst.

Gudrun Schymans gamla fråga, ställd under tiden hon var partiordförande för Vänsterpartiet, äger lika stor aktualitet idag som då: "Vad GÖR ni med kvinnorna i Kalmar län?" Är det någon som har ett svar? Eller kanske frågan hellre ska formuleras på följande sätt: Är det någon som har ett svar som denna någon vågar uttrycka öppet?

Jag har mina teorier... Självklart är bristande medvetenhet om problemet en del av svaret, liksom ännu mer bristande medvetenhet om hur det strukturella problemet förstärks genom individuellt beteende. Det handlar således om både mikro- och makroprocesser. Gemensamt är dock ett oerhört starkt patriarkalt tänkande, ett tänkande som dessutom fortplantar sig ganska ohämmat bland annat genom att man ständigt och jämt blandar bort korten.

Men viktigast är ändå VILJAN. Och den saknas, både på det samhälleliga planet och på det individuella. Tyvärr.
Det är inte undra på att man blir både sur och arg...

Inga kommentarer: