torsdag, augusti 22, 2013

Engagemang ska inte misstänkliggöras

(Svar på insändare från Jimmy Loord (KD) i Östran)

Det verkar som om Jimmy Loord (KD) inte riktigt förstår vad han själv har uttalat. Han har nämligen uppmanat Svenska kyrkans medlemmar att INTE rösta i kyrkovalet. Anledningen är att politiska partier deltar i valet. Varför i all världen ska kyrkans medlemmar av DEN anledningen avstå från att påverka kyrkans utveckling genom att rösta på den grupp eller de personer som de sympatiserar med?

Vad jag vet ställer Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet upp som partier. Övriga nomineringsgrupper är fristående, en modell som även jag förespråkar. Det handlar alltså inte om att våra partistyrelser från höger till vänster lägger sig i kyrkans teologiska debatt. Förresten är det ytterst sällsynt att man i de demokratiskt valda organen som jag har erfarenhet av beslutar i teologiska frågor. Det handlar mer om budget, strategisk verksamhetsutveckling och förvaltning av kyrkans olika tillgångar.

Vi ska passa oss för att döma varandra. Engagemang i kyrkan ska ses som just engagemang med ett ärligt uppsåt och inte misstänkliggöras som uttryck för maktbegär. Alla ska vara välkomna i Svenska kyrkan om den ska vara en folkkyrka värd namnet. Första steget till att skapa och bevara en sådan kan aldrig vara att avstå från sin rösträtt. Att avstå från demokratiska rättigheter banar nämligen väg för idéer som har sin ideologiska hemvist någon annanstans än i den demokratiska myllan.

Inga kommentarer: