onsdag, januari 09, 2013

Socialister på riktigt!


"Ni är jordens salt. Men om saltet förlorar sin sälta, hur skall man då göra det salt igen? Det duger bara till att kastas ut och trampas ner av människor. Ni är världens ljus. Inte kan en stad döljas, som ligger på ett berg. Inte heller tänder man ett ljus och sätter det under skäppan, utan man sätter det på ljushållaren, så att det lyser för alla i huset. Låt på samma sätt ert ljus lysa för människorna."

Orden är från Jesu bergspredikan. Visst kan det handla om hur kristenheten ska agera, men det är lika viktigt på andra områden. Jag tänker just nu politiskt och ideologiskt. Ett part som inte står för sin ideologi, som inte är tydligt med vilken politik som ska föras och vilket samhälle som är målet saknar ganska avgörande skäl för sin existens. Varför skulle man vilja lägga sin demokratiska rättighet, den enda rösten man har i allmänna val, på ett parti som är otydligt? En sådan röst är ju bortkastad. Man vet ju inte vad den ger för resultat.

Jag är ingen konfliktfanatiker, men konfliktteoretiker är jag, liksom alla andra marxister. Jag vet att det är genom konflikterna, genom att olika åsikter och olika strategier möts och krockar med varann, som utveckling uppnås. Jag vet att ett ideologiskt självförtroende, och därmed en lika ideologisk kompass fast förankrad närmast hjärtat, borgar för tydlighet, ärlighet och uppriktighet. Saknar man en sådan blir man, för att åter använda ett bibliskt uttryck, "ett rö för vinden". Sådana kan man inte lita på. När vinden vänder vänder även strået.

Vi ska vara jordens salt, och det ska vara på allvar. Salt ska inte blandas med sötsliskigt socker. Resultatet blir en äcklig sörja som inte sätter god smak på nånting. Vi ska vara jordens ljus och inte skämmas för det samhälle vi vill skapa, ett samhälle där alla får plats och där var och en är en resurs och en medmänniska. Det är ett samhälle där solidariteten är överordnad egoismen. Det ska vi våga säga och agera efter, både i det stora och i det lilla. Varför skulle vi annars finnas och varför skulle någon tro på oss annars??? Vi är inget socialistparti light, vi är Vänstern och vi är socialister på riktigt!

4 kommentarer:

Ragnar sa...

Klokt inlägg!

Dels tror jag att det är viktigt att vi talar om idéer och grundläggande värderingar i större utsträckning än vi gör. Det är liksom att börja i rätt ände.

Dels tror jag att det är viktigt i en politisk organisation och som politiskt förtroendevalda. Om jag låter mig väljas till ett uppdrag och har en tydligt uttryckt och genomdiskuterad ideologisk grund så har jag ett rättesnöre att följa när nya frågor dyker upp och mina väljare vet var de har mig som deras representant. Demokratin fungerar bättre helt enkelt!

Birgitta Axelsson Edström sa...

Exakt! :-)

TB sa...

Bästa Birgitta, det är ofta så befriande och inspirationsrikt att läsa dina blogginlägg och inte minst när du skriver som politiker. Även för en person som jag, som inte i alla delar känner mig redo att ansluta till ditt partis politik, känns det som en bris av frisk luft när politiker tillåter sig att vara idealistiska och ideologiska.
Det behövs sannerligen i en situation där alltför många i stället drivs av ambitionen att stryka medhårs, vara allas vän och inte stöta bort marginalväljare, vilka de än må vara.
På denna punkt har Vänsterpartiet i Kalmar på många sätt på senare tid skiljt ut sig som en frisk kraft och för det är ni värda mycket uppskattning.
Jag tillåter mig också att påstå att politiker som du själv är en tillgång för demokratin. Din ideologiska drivkraft, inre laddning och yttre energi har vi som bor i Kalmar all anledning att vara tacksamma för eftersom du bidrar till att göra den här kommunen bättre.
Allt gott unnar och önskar jag dig.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Allt gott till dig också TB :-) Tack för dina fina ord!