torsdag, januari 14, 2010

Valrörelsen är på gång

Valrörelsen har börjat, åtminstone hemma i vår trappuppgång. Vi har fått två tjusiga flygblad från Sverigedemokraterna där de sprider sitt budskap inför valet i höst. Eller är det så?

Nja, inte mycket gick att läsa ut ur de glansiga och dyra trycksakerna. "Vi säger det du tänker" är ett centralt budskap, och det är ju naturligtvis en ren lögn. En Sverigedemokrat säger INTE vad jag tänker. Han (för det är tydligen så gott som bara män av bilderna att döma) säger vad HAN tänker. Och de tankarna är inte alls mina, det kan jag lova. Jag hoppas och tror att fler känner likadant. Världen är nämligen inte så enkel som SD tror.

För övrigt framkommer det vanliga, nämligen att SD är organiserat politikerförakt. Utrymmet på papperen ägnas mer åt att prata skit om andras politik och mindre åt att föra fram vad de själva vill. Det är vanliga kännetecken på missnöjespartier utan egen politik, egna alternativ och egen vilja. När man sedan betänker vad SD-företrädarna i Kalmar har lyckats med under sin tid i fullmäktigeförsamlingen så förstår man att det inte bara är ett sammanträffande att materialet så tydligt saknar politiskt budskap. Det finns helt enkelt inget.

SD har kostat Kalmar kommun ungefär 437 000 kr per år sedan de kom in med sina två mandat i fullmäktige. Sammanlagt handlar det om 1,3 miljoner på tre år, och för dessa pengar har de presterat fyra motioner varav tre direkt har handlat om dem själva, inga interpellationer och som sagt inte ett enda budgetalternativ. Den stora frågan som kommunstyrelsens ordförande Johan Persson undrade över på senaste fullmäktigemötet nämligen hur man får dagarna att gå väntar väl fortfarande på svar. Det utskick som hamnade i vår brevlåda i förmiddags ger i alla fall ett svar på frågan om vad pengarna har använts till, och det är på produktion av glansiga och dyra trycksaker. Till sådant har de i varje fall pengar, och vi lär väl få se mer av den varan.

Själv kan jag sätta en ära i att använda billigare tekniska lösningar. Jag tänker inte ge avkall på kravet om seriösa och tydliga politiska budskap. Framförallt tycker jag att ett politiskt parti som har fått väljarnas förtroende att föra samhället framåt ska använda sina resurser till politiskt framåtsyftande arbete och inte till att sprida förakt om andra. Det sistnämnda är dessutom ganska osvenskt om man nu betänker våra stolta svenska demokratiska traditioner som vi kanske ibland tar alldeles för mycket för givna.

Apropå allt och inget: Vet ni förresten varför bladlöss är så små? De har stannat i växten.

Inga kommentarer: