söndag, januari 31, 2010

Att vara borgerlig i Kalmar kan inte vara roligt

Vänstermajoriteten i Kalmar kommun har lyckats med konststycket att få kommunens ekonomi för 2009 att gå med ett överskott på 83 miljoner. Det har inte varit gratis. Det har kostat en himla massa i besparingar samt en skattehöjning. Kommunens personal har fått koka spiksoppa och trolla med knäna. De har fått ta stora smällar, det vet jag och det är jag INTE stolt över. Den kommunala kvaliteten har varit i farozonen och det har inte varit speciellt njutbart att tvingas till de här åtgärderna. Men, verkligheten är sådan att vi måste se till att ta ansvar för ekonomin. En internationell lågkonjunktur drabbar även Kalmar kommun även om vi skulle vilja slippa och inte tycker att den är vårt fel. Oordning i de offentliga finanserna drabbar alltid vanligt folk allra hårdast, och det vill vi inte medverka till. Nu kan vi ha skaffats oss en möjlighet att satsa på välfärden i ett läge där många andra kommuner i landet har gjort precis tvärtom och nu står vid ruinens brant.

Hur agerar då högeroppositionen i Kalmar, de som alltid brukar skrika om att vi inte tar ekonomin på allvar och "samlar i ladorna"? Ja, de är förstås negativa den här gången också. Anledningen till att vi har plus för 2009 är enligt dem att vi har höjt skatten alldeles för mycket, något som vi naturligtvis har längtat efter sedan länge. I deras föreställningsvärld är nämligen skattehöjningar något av en våt dröm för oss. Vi vet inget roligare! Självklart är det fel. INGEN vill ha högre skatt än nödvändigt, inte ens vi, men detta VAR nödvändigt. Hur är de funtade egentligen? En annan orsak till plusresultatet är enligt högerföreträdarna den oerhört generösa borgarregeringen som kom med julklappar under hösten 2009 i form av engångsstatsbidrag. Ja, suck.

Nej, sanningen är helt enkelt att vad vi än tar oss för så är det fel. Går vi med plus är det fel. Går vi med minus är det fel. Ska vi göra besparingar är det fel. Höjer vi skatten är det fel. Sänker vi skatten är det förstås också fel bara för att det är vi som gör det. Hurdan värld lever de i, Kalmarhögern?

Jag för min del tror inte att de borgerliga är några onda människor. Allt de gör är faktiskt inte fel. Jag kan inte för mitt liv tro att de klappar katten åt fel håll till exempel. De tycker inte att det är roligt att se människor utförsäkras och att leva i ovisshet inför morgondagen. De genomför bara sin politik på det sätt som de tror är rätt och på det sätt som de faktiskt har sagt att de ska. De tycker att det är rätt att skattesänkningarna går till de som har det allra bäst medan de sämst ställda pensionärerna får det allt sämre. Det är liksom deras tro på vad som är rätt och riktigt, och de fick stöd för den politiken på riksplanet 2006. Jag tycker inte att det är en rättvis politik, men jag tycker inte att de är onda. De har bara en helt annan uppfattning än jag har och har helt andra utgångspunkter. Det vi kan göra är att vinna tillbaka rösterna i höstens val så att vi kan vända utvecklingen.

På lokalplanet fick de inte stöd för högerpolitiken 2006. Tack och lov för det. Jag undrar i mitt stilla sinne hur kommunen skulle se ut med ett borgerligt styre som aldrig vågar ta beslut, aldrig vågar satsa på något nytt och hellre klagar på andra än skapar något eget. Det hoppas jag att jag slipper uppleva. men min övertygelse kvarstår dock, de är inga onda människor. De är goda demokrater som respekterar demokratiska beslut. De har dock ett grundläggande problem, och det är att de alltid måste klaga. Det kan inte vara roligt och med den synen är det omöjligt att driva en kommun framåt.

Inga kommentarer: