måndag, september 07, 2009

Fantastiska Småland och falska tomtar

Det har varit väldigt mycket att göra på sistone. Skrivjobb, flygbladsproduktion, kyrkovalsarbete, möten, möten, möten, resa till dottern och till svärföräldrarna, mer möten och så några möten till. Det är anledningen till min ofrivilliga tystnad på bloggen. Den är inte nedlagd. Den har bara sovit.

Igår var det en strålande eftermiddag. Jag skulle ta mig med kollektivtrafik hem från Åtvidaberg. Tåg till Västervik, buss till Vimmerby, tåg till Kalmar och sedan lokalbuss ända hem. Känns det som en omväg? Ja, det var det. Konstigt nog var det ändå den snabbaste vagen hem. Strax över fyra timmar tog det. Skulle man åka en mer logisk och rakare väg var man uppe i nästan eller till och med över fem timmars restid. Det visade sig dessutom att det var billigare att köpa biljetter direkt på tåget och bussen. 80 kr för tåg mellan Åtvidaberg och Västervik och 120 kr för buss från Västervik till Vimmerby och för tåget hem till Kalmar. Dessutom ingick lokalbussen i priset om jag åkte inom en timme. På nätet uppgav SJ att biljetten kostade 269 kr, utan lokalbuss. Alltså, det känns inte logiskt men det kanske det inte ska heller. Ett litet tips till KLT: Studera Östgötatrafikens lokaltrafik. Där funkar både biljettsystem, sms-biljetter, utrop och hållplatsvisning. Det GÅR att fixa såna problem!

Hur som helst, vilken vacker landsända vi bor i! Har ni sett Verkebäcksviken i sensommarsol? Eller åkt över bron i Ankarsrum när vattnet är spegelblankt och träden bara aningens aningen börjar skifta i rött? Man tappar andan. Dessutom såg jag på en tomtuppfart en riktigt vräkig blå amerikanare med bokstavskombinationen AFA på registreringsskylten. Det blev på nåt sätt så himla absurt att jag nästan skrattade högt.

Idag har jag upplevt lite mer av Småland. Jag har kört runt med kyrkovalsedlar till församlingarna runt Kalmar. Tänk vad mycket trevliga människor man träffar! Ett extra stort tack till vaktmästaren i Påryd som öppnade pastorsexpeditionen bara för mig och dessutom tålmodigt förklarade vägen till Hagby för en kartlös virrpanna som jag. Ett lika stort tack till trevliga Aina i Hagby som tog hand om våra valsedlar och dessutom bjöd in mig på kaffe med kyrkliga syföreningen. Tyvärr var jag tvungen att tacka nej, fast det hade ju varit himla gott med kaffe! Karlslunda kyrka har jag aldrig tidigare sett. Vilken pärla! Och den otroligt krokiga och smala genvägen mellan Påryd och Hagby bjöd på så vackra vyer att jag nästan glömde att titta på vägen. Sista stället för dagen var Åbygården där jag mötte personalen på väg ut. Det var verkligen i sista minuten! Tack till Dörby, Ljungby, Karlslunda, Hagby, Rinkabyholm, Garvaregården (tack för lånet av toaletten!), Ryssby och Åby. Glada, hjälpsamma människor förgyllde min dag! Enda stället där jag inte kunde lämna materialet var Halltorp, så där får jag alltså anlita Kungliga postverket. Men åsynen av Halltorps kyrka är ändå väl värd ett par extra kilometers körning. Sverige är fantastiskt!

Kvällen avslutades med gruppmöte och sedan medborgardialog i Smedby. Båda två var givande möten, men mitt huvud började bli tungt, så tungt...

Ja, just det, regeringen har blivit tomtar och delar ut miljonklappar till sina kommunbarn. Tack snälla blåa tomtar! Fast jag tror det är nästa års val som hägrar mer än allmän givmildhet och generositet. Jultomtar brukar ju vara röda och snälla varje år, inte bara vart fjärde. Och de brukar inte sno pengar först från dem som inget har och dela ut dem till andra som redan har. Så det stämmer ju liksom inte på någon punkt alls det där med julklapparna och de snälla tomtarna.

Inga kommentarer: