tisdag, september 23, 2008

Rättvisa a' la kd och Sacrédeus

Apropå budgeten:

Den kristdemokratiske riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus hånar pensionärernas krav på rättvis skatt:

- Vad är egentligen den här skatterättvisan? säger han. De som kom ut i arbetslivet tio, tjugo år före mig hade mycket lägre skatt än vad jag hade när jag började jobba.
- Med den verkligheten i bagaget borde inte pensionärerna prata om rättvisa, säger alltså Lennart Sacrédeus.

Alltså, jag har ju inga högre tankar om Sacrédeus från början, men det här tar väl ändå priset. En gång i tiden var kd med på tåget om pensionsuppgörelsen. Det var 1999 och då sa man minsann att det skulle vara lika skatt. Idag är det andra tongångar. Utan jobbskatteavdrag får man högre skatt. Och så är läget för pensionärer som med ålderns rätt har just pension istället för arbete.

Så här är det alltså: Om pensionärerna jobbar så får de lägre skatt. Detta föranleder mig att betänka det man diskuterade i Finland på 80-talet. Befolkningspyramiden såg ut som en svamp. Då föreslog någon snabbtänkt person att man skulle höja pensionsåldern. Varför det, undrar någon. Jo, av den enkla anledningen att det kanske kunde sänka pensionskostnaderna, både i den ena och den andra änden.

Men människosynen då? Den hade man nog glömt. Har kd och Lennart Sacrédeus också gjort det eller är det den äkta människosynen hos kd som tittar fram?

Hujedamej.

2 kommentarer:

Mats sa...

Lennart Sacredeus är en kille med grodorna hoppandes ur munnen.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Ja, Mats, det har du sannerligen rätt i. Sorgligt nog så verkar inte Sacrédeus själv inse det utan fortsätter ovetande att sjunga "Små grodorna...." ;-)