måndag, september 10, 2007

Skäms!

Efter lanseringen av miljardpaketet för skolan, en satsning som presenteras som århundradets krafttag men som i realiteten nästan inte betyder någonting (se Tomas Jonssons blogg där han räknar ut att satsningen ger tre timmar mer undervisning på Mönsterås kommuns lågstadieskolor) så lägger regeringen nu ännu ett förslag vad gäller sjukskrivningar.

Regeringen vill nämligen införa en ettårsgräns för sjukskrivning. När man har varit sjukskriven i ett år blir man antingen förtidspensionär eller arbetslös. Detta ska göras rutinmässigt utan individuell bedömning och oavsett hur sjuk personen är. Dessutom vill man införa en modell där sjukskrivning från det egna yrket endast medges under de första tre månaderna. Därefter ska arbetsförmågan prövas mot andra jobb mot hela arbetsmarknaden. Man förlorar alltså rätten till sitt arbete efter tre månaders sjukskrivning.

Cynism är väl bara förnamnet. Här lanseras ännu ett förslag som sparkar på dem som redan ligger. Det är ett spel med människor som vi i Sverige borde ha kommit för långt i utveckling och civilisation för att bedriva. Vad var tanken? Att presentera en "jättesatsning" på skolan och få feta rubriker för den för att sedan låta detta idiotförslag försvinna in i rullorna utan medial uppmärksamhet? Skäms, regeringen!

1 kommentar:

Mats sa...

Skäms regeringen.