söndag, januari 21, 2007

Mobila mobbare i djungelskolan

Idag presenterar Rottingmajoren nya lagförslag för skolområdet. Han vill att man ska kunna beslagta mobiler i skolan samt flytta på mobbare. Kort sagt alltså: Han gör mobbarna mobila.

Säga vad man vill om rotting-Janne, men han är i alla fall tydlig. Hårda tag ska han ha i skolan. På något sätt påminner han mig om Bagheera som ligger uppe i trädet och gör sig löjlig över Baloo som vill lära Mowgli allt han kan. Bagheera vill ha hårda tag istället för Baloos flummande. "Han SKA tillbaka till människobyn!". Men Mowgli vill inte. Han vill vara med Baloo.

Jag undrar vad Björklund tänker göra med alla Mowgli:ar som finns i dagens skola. Förbjuda dem att göra sig förstådda, sno deras telefoner, ge dem betyg i ordning och uppförande och sen deportera dem om de inte finner sig i det? Finns det nån Baloo som ställer upp för dem?

Alltså, upp till kamp för en Mowgli-vänlig skola, där man bryr sig om varann istället för att bedöma, fördöma och förtrycka varann. Även elever är människor, och det gäller alla elever. Vi måste hitta lösningar på dagens skolproblem som tar hänsyn till den förutsättningen. Annars kommer vi att misslyckas ännu mer än vi redan har gjort, och det vill inte säga lite.

5 kommentarer:

Pierre Edström sa...

och självklart ska man vara anträffbar på mobilen även under lektionstid eller hur...? ;-)

Birgitta Axelsson Edström sa...

Det har jag inte sagt! Verkligheten är inte enbart svart eller vit. Men vi måste se till att göra skolan legitim, och det gör man inte genom förbud, ordningsbetyg eller beslagtaganden. Så det så.
:-)

Mats sa...

Jag tycker nog verkligheten ska ligga mitt emellan era åsikter.
Mobbare och störande objekt ska inte få vinna.
När det gäller mobiler så ska de naturligtvis vara avstängda om inte vissa skäl föreligger, men inte få beslagtas om heller där speciella skäl föreligger.

Pierre Edström sa...

Jag egentligen med er båda. Jag tror inte att förslaget går ut på något annat heller. Tyvärr har media en förmåga att kunna skildra allt i vitt eller svart och det gör att det hela skildras som förbud och förmynderi. Egentligen är vi nog alla rätt så överens om att mobilerna bara ska få beslagtas när särskilda skäl föreligger på samma sätt som de bara ska få vara på om det är påkallat. Vad gäller regler så tror jag ändå att det måste finnas vissa. Det gör det ju på alla arbetsplatser. Till stor del handlar det om en arbetsmiljöfråga där vissa förstör för andra. Eller menar du att vi ska ta bort arbetsmiljölagen och LAS också rödstrumpan? ;-) Puss

Nicke Grozdanovski sa...

När de gäller Jan Björklund så är allt svart eller vitt. Han retorik bidrar till det.