onsdag, januari 03, 2007

Efter-jul-bestyr och annat

Hela lägenheten är pyntad med julsaker, och jag tycker det är fint. Ännu är inte julen slut. Trettonhelgen väntar, och sen är det en vecka kvar till Tjugondag Knut. När det gäller såna traditioner är jag livsfarligt reaktionär. Det finns grannar häromkring som redan har plockat ner sina ljusstakar, till och med innan nyåret inföll gapade en del fönster tomma. Skäms! Eller går jag lite långt nu i min kritik? ;-)

Nåja, det är inte utan att man börjar planera för livet efter jul. Vilka gardiner ska hängas upp? Något nytt måste man väl ha för att kompensera för alla nerplockade tomtar, änglar och stjärnor. Hörnet där granen står så grön och grann (fast den barrar lite i år, det erkänner jag) blir jättetomt, hur det nu är möjligt i den här minimala lägenheten som var precis full med prylar redan innan julen kom. Kanske bör man tänka till lite och istället njuta av lite tomma ytor.

Vi har i alla fall roat oss med att titta i några möbelaffärer. En större säng klarar inte sovrummet av, men kanske kan vi hitta något annat att förnya med? Ett vitrinskåp kanske som kunde frigöra ytor i köksskåpen? Nej, såna finns inte. Samtliga skåp är för stora. Nya köksmöbler som inte tar fullt så stor plats? Nej, då protesterar dottern. Hmmm.... Nåja, det hela är rena rama lyxproblemen. Vi klarar oss som det är. Bara jag får tag i nya gardiner till sovrummet ;-)

Det är värre för de elever i Skåne som folkpartiet där vill beröva möjligheten att göra sig förstådda i skolan. Enbart svenska ska gälla under lektionstid. Har de egentligen tänkt färdigt? Visst finns det vildhjärnor i alla partier, men dessa får dessutom stöd av sin egen integrationsminister. Skrämmande. Det borde betyda att en gravt hörselskadad elev som går på vanlig skola inte heller skulle få använda sitt språk, nämligen teckenspråket. Eller är det skillnad på folk och folk? Skäms, folkpartister! Det är tur att jag råkar veta att inte alla folkpartister tycker likadant. För det är jag nämligen säker på.

För övrigt är det inte kul att vara trogen webbläsare av ortens röda lokalorgan i dessa tider. Vad har hänt? En oläslig hemsida ger inte fler pappersläsare, bara fler irriterade nätläsare. Det kan väl ändå inte vara meningen?

3 kommentarer:

Pierre Edström sa...

Håller helt med dig om att förslaget är huvudlöst. Många folkpartister har också reagerat så vi behöver nog inte skämmas allihop.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Nej, så klart inte. I så fall hade jag skrivit "Skäms, Folkpartiet!"
Nu handlar det om ett förslag från Skåne och kanske är det bara där man tycker så, men jag tycker att det är allvarligt att man inte tar avstånd på ministernivå.
Så det så.

tomasrj sa...

Det låter som Sovjet. En stat ett språk. Sverige har ju haft liknande förakt för minoriteter tidigare, då det till skolorna i Tornedalen enbart anställdes lärare från södra Sverige som inte kunde tornedalsfinska - allt för att tvinga eleverna att prata svenska.

För övrigt är julen inte riktigt min grej. Jag köper aldrig några julklappar och senaste åren har jag nöjt mig med ett (1) julpynt, en elektrisk elljusstake. Den är fin och får stå åtminstone till Knut, kanske längre.