måndag, juni 12, 2006

Missbruk

Idag på kommunstyrelsen fick vi revisorernas syn på kommunens antidrog-arbete. Det var en positiv granskning. Kommunen har god systematik i det som utförs. Mötet väckte ändå en del funderingar.

Missbruk idag har till vissa delar ändrat karaktär. Nu handlar det inte bara om socialt utslagna människor som vi ser utanför stadens systembolag, utan nu vet vi att det finns missbrukare i kostym, dvs socialt välanpassade individer med jobb och familj i de övre samhällskikten men som ändå kan dölja en allvarlig missbruksproblematik. Är vi vakna för dessa? Vi vet också att droger inte längre bara är sniffning, alkohol, narkotika och tobak, utan även annat såsom dopningsmedel. De sistnämnda har ganska ruskiga effekter. De ger inte bara önskvärda resultat (någon form av rus eller förstorade muskler) utan de förändrar ofta personligheten hos brukaren. En lugn och behärskad karaktär kan i olyckliga fall förvandlas till en våldsam och oberäknelig natur. Och då vet man inte vad som kan hända.

Vi vet att idrottsföreningarna håller ganska god koll på vad som händer på dopningsområdet. Däremot skördar narcissismen offer i andra miljöer där människor kämpar för att få perfekta kroppar. Hur ska vi komma åt det? Alkohol- och narkotikamissbruk bottnar ofta i dålig självkänsla . Jag tror att dopningen til stor del har samma orsaker. Därför är det självförtroendestärkande insatser vi måste koncentrera oss på. Vi måste få människor, unga och gamla, kvinnor och män, att förstå att de duger som de är och att man inte MÅSTE förställa sig och bli någon annan som är vackrare eller starkare.

Förresten finns det mycket annat man kan berusa sig på och missbruka. Makt till exempel. Den kan också förändra människor. Oftast är det tyvärr i negativ riktning. Och fort går det. Svisch bara.

Inga kommentarer: