Ja ja, Folkpartiklarna slog oss i drogkampen. Det berodde på tur och på att vi har bristande erfarenhet. Det hävdar jag med bestämdhet! Hur ska man kunna veta införselregler om man aldrig har använt dem?? Och straffsatser är väl inte var mans kunskap precis? I övrigt var det ett roligt initiativ, men kunskapssynen i dylika tävlingar har bristande överensstämmelse med min, det kan jag inte annat än påpeka. Och det anade jag ju redan före kampen, så jag kunde ju ha låtit bli att gå... Men det hade inte mitt lojala, solidariska och kollektivistiska hjärta klarat av. Lovar man partiet nåt så står man fast vid det.
Äntligen har då vår skolpolitik kommit i fokus! Jag tycker våra 14 punkter ligger helt rätt. Jag publicerar nedan en insändare som min kompis i BUN och jag har knåpat ihop som svar på ett angrepp från höger. När de kallar oss kunskapsfientliga kan vi ju välja att kalla dem utvecklingsfientliga och fantasilösa, men det gör vi inte. Såna angrepp tjänar inte barnen på, och vi tror att den politiska debatten bör hyfsas lite. Vi försöker i all ödmjukhet att vara lite mer professionella.
I övrigt lämnar vi idag Kalmar för att åka till den goe liberalens hemtrakter i Åtvidaberg. Det är konfirmation på gång, och våren verkar också ha vaknat just lagom till pingsthelgen. Ha det skönt i helgen alla läsare!
Och så kommer vårt lilla skolpolitiska inlägg:
De senaste dagarna har många diskuterat vänsterpartiets förslag om att ta bort läxorna i grundskolan, bl a moderaterna Löwgren och Nygren i Barometern 2 juni. Förslaget kallas kunskapsfientligt. Inget kunde vara mer fel.
Läxorna ifrågasätts i ett sammanhang där vi presenterar 14 punkter för en bättre skola. Vi vill ha fler vuxna i skolan. Behöriga lärare måste vara en självklarhet. Vi vill införa intyg på att eleverna har nått målen och skrota de graderade betygen som styr undervisningen mot ytliga kunskaper. Det ska finnas skolbibliotek i alla skolor. Vi ska ta bort avgifter som utesluter vissa barn från att få delta i alla aktiviteter i skolan. För att eleverna ska orka hela dagen vill vi erbjuda frukost i skolan. Hela vår skolpolitik går ut på att återuppväcka bildningstanken eftersom kunskap är mer än faktaplugg. Bildningstanken ligger som grund i arbetet med läroplanen från 1994. Minns inte Löwgren och Nygren det?
Vi vill skapa en likvärdig skola där alla elever kan nå målen, en skola som är elev- och utvecklingsinriktad. En sådan kan aldrig vara kunskapsfientlig. Skolan ska motverka skillnader i elevernas bakgrund, inte förstärka dem. Hemförhållanden ska inte ha någon betydelse för utbildningen. Därför ska skolarbetet göras på skoltid med stöd och hjälp av lärare. Läxor förutsätter ju att alla har föräldrar som kan hjälpa till. Så är det inte idag. Eller är det en nyhet för moderaterna?
En del tycker att slopade läxor är helt galet. Vi respekterar den hållningen. Läxor representerar någon form av trygghet och kontinuitet. Samtidigt säger elever och lärare som provat på att jobba läxfritt att det fungerar bra. Eleverna lär sig mer, samtidigt som barnens fritid verkligen är fri tid. Vi tror på den modellen. Läxfenomenet skapades i en annan tid och under andra förhållanden. De problem i form av orättvisa villkor som läxor förstärker kommer vi inte åt enbart genom att slopa läxorna, men ett slopande tillsammans med andra reformer är ett steg i rätt riktning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar