söndag, maj 22, 2011

Tankar en vacker söndag i maj

Efter ett tvådagars partistyrelsemöte i Kungliga Hufvudstaden sitter jag nu på tåget hem igen. Vädret är fullständigt strålande, och här inne i kupén känner man ju inte ens av blåsten utanför. Det här är en underbar söndag i maj och tåget passerar gröna skogar och hagar och ett och annat gult rapsfält. Just nu börjar lätta skyar visa sig på himlen som fram tills nu har varit helt och hållet ljusblå. Naturen trivs, liksom korna och fåren som vi också passerar då och då. Vi går mot varmare och ljusare tider, och de flesta tycker att det känns skönt. Jo, jag måste väl erkänna en sak: Jag trivs egentligen bättre med vintern, men jag är inte så enkelspårig att jag inte kan förstå att det finns fördelar med våren och med ljusa och ljumma sommarkvällar, men det är ju inget mot tända ljus, julgran, glitter och tomtar samt "Koppången" och "Candlelight Carol".

Hur som helst, nu blir det varmare. Det gäller dock inte det svenska samhället. Här går det åt andra hållet. Vi har en utmaning framför oss, eller egentligen lever vi med den sedan flera år tillbaka, och den handlar om att återupprätta tilltron till det gemensamma, till att få fler att förstå att man är beroende av varandra. Vi måste satsa gemensamt för att kunna bekämpa stora samhälls- och miljöproblem och för att hitta smarta lösningar. En kylig värld där var och en sätter sig själv främst och inte sätter in sitt eget handlande i relation till andra är en värld som faller samman. Ett samhälle som håller ihop är däremot ett samhälle som kan stå emot. Det är på det sättet vi kan rädda jorden till våra efterlevande och det är på det sättet vi kan bekämpa rasism, trångsynthet och egoism. Det är på det sättet vi bygger "en värld där var och en är människovärd" som Ingemar Olsson sjöng en gång.

Och det är därför jag är så glad över att vi kunde anta ett strategidokument igår i partistyrelsen. Där talar vi om att vi vill jobba för en positiv utveckling, inte bara prata om den, och vi säger också att vi vill samverka med andra som har samma mål. Sedan säger vi en himla massa andra bra saker också. Läs dokumentet via http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=3448:framtidsstrategi-antagen-av-vaensterpartiet-&catid=22:nyhet&Itemid=799

Vi måste se till att skapa en bättre värld för alla, inte bara för några få, och kanske är våren, den tid då allt knoppas och människor tror på en ljus framtid, den allra bästa tiden att sjösätta det arbetet på allvar.

Inga kommentarer: