onsdag, augusti 08, 2007

Ljus i mörkret?

Åter vardag efter en lååååång semester. Jag är nu inte den som klarar av att gå och dra för långa perioder, så det är inte med enbart negativa känslor jag börjar ta tag i arbetsuppgifterna. Men, det är klart, när nätet inte fungerar, när partiexpeditionen håller 28 graders värme och när den bärbara datorn vägrar att stänga av sig, då är ledighetslängtan lite för stor. Morgonens väder, med kolsvart himmel och hällregn, gjorde väl inte heller att man skuttade ur sängen pigg som en lärka. Undertecknad ville snarare dra täcket långt över öronen och sova vidare, men så kan man ju inte göra när viktiga möten väntar. Jag skulle dessutom betala min 150-procentigt pinsamma förseningsavgift på en notbok som jag lånade på biblan i slutet av maj. Ja, jag har lånat om den en gång hemifrån. Ja, jag vet hur man gör det. Men nej, jag gjorde det inte i tid. Och nej, det gick inte att betala. Eftersom kommunens nät slogs ut pga åskan i morse så gick det inte att se hur mycket jag ska betala, men det lär väl visa sig. Skämmigt, usch ja :-(

Häromkvällen såg jag en liten del av en intressant debatt mellan skolminister Björklund (fp) och ordföranden i KDU. Det hela handlade om religiösa friskolor. Björklund vill sätta p för verksamheten, KDU vill behålla den och utveckla den. Det här är intressant av flera skäl:

  • Det finns en spricka i Den Heliga Alliansen när det gäller skolpolitiken. Det skrivs och hörs annars oerhört lite om sådant. Det finns också sprickor i bland annat försvarsfrågorna, till och med INOM moderaterna, liksom i miljöpolitiken och i abortfrågan för att bara nämna några exempel. Det är dock tyst, mycket tyst, i mediavärlden om detta. Hade det handlat om oss på vänsterkanten hade katastrofrubrikerna dominerat löpsedlarna. Nu läser vi istället om att Anders Lundin har fått en lökbit i halsen. Synd om honom i och för sig, men någon vidare betydelsefull nyhet är det väl inte mer än för honom och hans närmaste.

  • De religiösa friskolorna bedriver en verksamhet som vi i Vänsterpartiet redan från början kunde varna för. "Vad var det vi sa" ligger nära till hands. Deras existens är ju helt i linje med den politik som hela borgerligheten plus miljöpartiet och socialdemokraterna har drivit när det gäller friskolor. Nu har vi facit. Vem hade rätt? Och vem var klokast när vi ser hur fanatismen breder ut sig och säväl vetenskap som beprövad erfarenhet ställs i skymundan? Jag vet, och det känns bra för oss samtidigt som de bekymmer som religiös fanatism ställer till är långt större än triumfen att ha rätt. Det är lite dubbelt alltså.

  • Liksom denna morgons kompakta svarta moln ändå kunde släppa igenom lite solstrålar då och då finns det en liten strimma ljus i Björklunds tankegångar. Det handlar på något sätt om talesättet "Även solen har sina fläckar" fast tvärtom. Den här gången hade nämligen Björklund helt rätt som hävdade att kravet på objektivitet och allsidighet i det svenska skolsystemet är överordnat föräldrars vilja att sätta sina barn i en religiöst indoktrinerande miljö. Ser man på!

Nu återstår dock svaret på följande fråga: Kommer jag att etiketteras som höger eller liberal nu analogt med vad som hände goe liberalen häromveckan som blev kallad för kommunist när han skrev om att monarkin borde avskaffas? Tja, vem vet?

Fast det tror jag inte. Så dum kan väl ändå inte någon vara? ;-)

12 kommentarer:

tomasrj sa...

Säg inte det... Det finns inga iq-krav den som använder dator.

tomasrj sa...

Naturligtvis borde jag tillagt att det här var en bra sammanfattning av läget just nu. Men samtidigt som sprickorna inom alliansen växer så tvivlar jag alltmer på att sossarna och deras Mona kommer att vara ett starkt kort inför valet 2010. Mona är inget radikal.

Å andra sidan skulle det kunna stärka vänsterpartiet. Missnöjda sosseväljare skulle kunna bli våra. Om vi bara lyckas få en positiv bild av vänsterpartiet.

Mats sa...

Det är helt naturligt att ha åsikter som är s.k "gränsöverskridande" så var inte orolig Birgitta vi vet var vi har dig.

Pierre Edström sa...

Å andra sidan kan vänsterpartister starta friskolor i t ex Färjestaden. Så det kan bli va? ;-p

Sen är det rätt maärkligt att ni i Vänsterpartiet tycker media är högervriden medan vi alltid tyckt att den varit vänstervriden. Särskilt brukar ju vi inom radion få den stämpeln på oss.

Tror att sprickorna inom vänsterblocket är större än de inom Alliansen. Mona Sahlin bidrar med ständiga besked i alliansriktning. Men det starkaste tecknet är att det är tyst från oppositionen, väldigt tyst. Å inte för att jag saknar honom, men har någon sett till Lars Ohly efter valet?

Birgitta Axelsson Edström sa...

(S)ahlin kan man inte förvänta sig speciellt mycket av. När sa hon något politiskt sist?Det mest (s)-märkta hon har är ju efternamnet. Vart är det partiet på väg?

Men du har rätt Tomas, det är en möjlighet för oss. När inte s visar något alternativ nu när folk blir mer och mer missnöjda så är det krattat och klart för oss om vi sköter korten rätt. Visst vill man ha en ändring i nästa val!

Pierre, jag visste inte att du längtar så efter vår Lasse! Jag lovar att göra vad jag kan för att locka fram honom! ;-)

Förresten, skönt att höra att ni på radion är vänster. Det har jag misstänkt länge ;-)

Birgitta Axelsson Edström sa...

Mats, tack för att du är så klarsynt ibland. Visst vore livet mycket lättare om man oftare såg möjligheter än hinder, men i politikens värld är det svårt.

Pierre Edström sa...

Vadå..jag vänster?? Det är ju bara en i världen som påstått att jag skulle vara det och hur trovärdig är han? ;-)

Mats sa...

Hinder är till för att övervinnas. Ett av skälen till att jag lade ned politiken var just problemet med att det är viktigare att inte någon annan får äran än att problemet blir löst. Det är slöseri med resurser om något.
Det var inte det avgörande skälet dock.
Ha nu en härlig kväll ni båda, dags att återgå till de nyplockade kantarellerna.

tomasrj sa...

Pierre: Han påstod inte att du var "vänster", utan att du var "kommunist". Din rödstrumpa kan säkert förklara skillnaden!
;-)

Pierre Edström sa...

Finns det nån? :-p:-p:-p

Birgitta Axelsson Edström sa...

Pierre, än en gång känner man att det är sant det som Tomas skrev: "Det finns inga iq-krav på den som använder dator."
;-)

Pierre Edström sa...

Dumma retsticka :-p